Dişler ve Florür

Dişler ve Florür konusunda oldukça fazla ve zıt görüşler içeren sosyal medya bilgileri bulunmakta. Amerika Dişhekimleri Birliği ADA, çocuklar ve yetişkinler için diş çürümesini önlemede florür ve florlu içme suyu kullanımının güvenli ve etkili olduğunu kabul etmekte. Türk Dişhekimleri Birliği de dişler ve florür ile ilgili aynı görüşleri paylaşmakta ( ilgili yazımıza bu linkten ulaşılabilir ).
Flor doğal su kaynaklarında bulunan ve çevrede yaygın olarak bulunan eser element florin iyonik formu olan bir mineraldir. Flor topraktan ve kayalardan yeraltı suyuna sızarak su kaynaklarına ulaşır.
Florür medikal olarak belirtildiği şekilde veya şebeke suyu florlaması kapsamında kullanıldığında, diş çürüklerini önlemek ve kontrol etmek için kullanılabilecek güvenli ve etkili bir materyaldir.
Florür bölgesel olarak direkt dişlere uygulanan ve sistemik olarak da kullanılan bir maddedir. Bölgesel florürler ağızda bulunan dişlere uygulanır, onları çürümeye karşı daha dirençli hale getirir. Sistemik florürler yutularak diş yapılarını oluşturan ve güçlendiren maddelerdir. Sistemik florürler ayrıca bölgesel yüzeyel koruma sağlar çünkü florür dişleri sürekli olarak yıkayan tükürükte bulunur.
Kişisel olarak uygulanan topikal florürler arasında diş macunları, ağız gargaraları ve jeller bulunur. Profesyonel olarak uygulanan topikal florürler arasında daha yüksek flor içerikli jeller, solüsyonlar, köpükler, florür vernikleri ve gümüş diamin florür mevcuttur.
Şebeke içme suyu florlaması, eksikliği olan suyun florür içeriğini optimal diş sağlığı için önerilen seviyeye ayarlama işlemidir.
Piyasadaki birçok şişelenmiş su, optimal düzeyde florür içermez. Bazı ev tipi su arıtma sistemleri (örneğin ters ozmoz ve damıtma sistemleri) su kaynaklarındaki florür seviyelerini azaltabilir. Bu durum optimum şekilde florlanmış suyun, çürümeyi önleyici etkilerini potansiyel olarak azaltabilir. Bununla birlikte karbon/kömür filtrasyon sistemleri florürü ortadan kaldırmaz.
Diş çürümesi riski yüksek olan ve bölgesindeki şebeke içme suyu düşük florür konsantrasyonuna sahip 6 ay ile 16 yaş arasındaki çocuklara florür takviyesi önerilir.

Florozis Nedir


Florür kullanımının potansiyel riski diş gelişimi sırasında aşırı düzeyde florür alındığında ortaya çıkabilen florozis’dir. Florozis görünümü, diş yüzeyinde beyaz çizgilerden minede lekeli çukurcuklara kadar değişiklik gösterir. Diş minesi florozu yalnızca süt ve kalıcı dişler gelişirken ortaya çıkar. Dişler çıktıktan sonra mine florozu oluşmaz. Önerilen miktarda diş macunu kullanarak ve diş macununu küçük çocukların erişemeyecekleri yerde tutarak aşırı florür maruziyeti en aza indirilebilir. Ebeveynlere, çocuklarının kullanımını denetlemeleri şiddetle tavsiye edilmelidir.

Kaynak :

American Dental Association

43 views

Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.