Çocuklarda Ağız Kokusu

Çocuklarda ağız kokusu genel olarak diş çürükleri, kötü ağız hijyeni, ağızdan nefes alma ve sinüzit gibi nedenlerden olur. Bunların bir bölümü iyi ağız temizliği alışkanlığı ile geçer. Bazılarında ilgili hekimden destek almak gerekir.
Çocuklarda ağız kokusu nedenleri :
Gastroözofageal Reflü
Amerika Ulusal Diyabet, Sindirim ve Böbrek Hastalıkları Enstitüsüne göre reflü özellikle 1 yaşın altındaki bebeklerde yaygındır.
Bebekler ilk 6 ay, yatarak sıvılardan oluşan yemeklerle beslenir. Bebek ayağa kalktıkça, katı gıdalarla beslendikçe ve sindirim sistemi güçlendikçe reflü daha az görülür.
Beslenme
Çocuklarda ağız kokusu, yedikleri besinlerin bir sonucu olarak ortaya çıkar. Sarımsak ve soğan gibi sebzeler ağız kokusuna neden olur. Sindirimden sonra, kokulu moleküller kan dolaşımına girer. Akciğerler ve solunum yoluyla çıkar. Balık, peynir, et ve diğer yüksek proteinli yiyecekler ağız kokusunu kötüleştirir. Çikolata, şekerleme ve patates cipsi gibi sert ve kuru yiyecekler, dişlerde sıkışarak bakteri üremesine neden olur.
Kötü ağız hijyeni
Ağız hijyeni eksikliği ağız kokusuna yol açar. Dişleri yanlış veya eksik fırçalamak ağızda yemek artıklarının kalmasına neden olur. Bu durum çocuklarda ağız kokusu yapan bakterilerin gelişmesine nedendir. Ağız hijyeni eksikliği, çürük ve diş eti hastalığı riskini de artırır.
Ağız Kuruluğu
Tükürük, ağızda bulunan ağız bakterileri ve çürüğe neden olan asitleri nötralize eder, yiyecek artıklarını temizler.
Ağız kuruluğu olan çocuklarda, gıda parçacıkları ve çürüğe neden olan bakteriler ağızda daha uzun süre kaldığından, ağız kokusu ve diş çürüme riski daha yüksektir. Ağızdan nefes alma, az su tüketimi, fazla su kaybı, sıcak hava, bazı ilaçlar veya bazı sağlık problemleri çocuklarda ağız kuruluğuna neden olur.
Ağız Solunumu
Ağız solunumu olan çocuklarda büyük ihtimalle ağız kokusu olur. Çocuklar burun tıkanıklığı veya kişisel alışkanlıklar nedeniyle ağızlarından nefes alır. Burun tıkanıklığına bağlı ağızdan nefes alma, tıkanıklık ortadan kalktığında düzelir. Çocuk doktoru, solunum yollarını tıkayan durumu düzeltmeye yardımcı olur.
Burundaki yabancı cisimler
Çocukta ağız kokusuyla birlikte burun akıntısı varsa nedeni burundaki yabancı cisim olabilir. Çocuklar merakla burunlarına boncuk, lego, minik pil, yemek parçaları benzeri yabancı cisimler sokmaktadır. Bu olay enfeksiyona yol açar ve ağız kokusuna neden olur.
Bu durumda yabancı cismi zorla çıkarmaya çalışmamalı ve doktora gidilmelidir.

Çocuklarda ağız kokusu nedeni bazı hastalıklar da olabilir


Sinüzit
Sinüzit, burun deliklerinin etrafındaki boşlukların iltihaplanması sonucu olur. Bu iltihaplanma virüslere, bakterilere, mantarlara veya alerjilere bağlı olur.
Tonsilit
Bademciklerin kızarık, şişkin ve ağrılı duruma gelmesine neden olan enfeksiyondur. Virüsler veya bakteriler nedeniyle oluşur. Bademcik iltihabı en sık 2 yaşından büyük çocuklarda görülür. Büyümüş bademcikler burun salgılarını, yiyecek parçacıklarını ve bakterileri tuttuklarında ağız kokusuna neden olur.
Diş eti iltihabı
Diş eti iltihabı, diş eti çizgisi çevresinde bakteri plağı ve diş taşı birikmesiyle oluşan enfeksiyondur. Plak çevresindeki bakteriler, şişmiş ve tahriş olmuş diş etleri ve ağız kokusu ile sonuçlanan toksinler üretir. Ağız hijyeni eksikliği veya bazı hastalıklar çocuklarda diş eti iltihabı riskini artırır.
Diş çürüğü ve diğer diş enfeksiyonları
Dişin hasarlı kısmına yiyeceklerin sıkışmasının yanı sıra, çürüğe neden olan bakteriler de hoş olmayan kokular yayar. Diş apsesi veya ağız yaraları gibi diğer diş enfeksiyonları da çocuklarda ağız kokusuna neden olur.
Aşağıdaki semptomlardan herhangi birinde doktora başvurmalıdır:
Kalıcı ağız kokusu, ağız kuruluğu, diş apsesi, diş çürükleri, boğaz ağrısı, yutma güçlüğü, sık tükürme ve kusma, kırmızı hassas veya şişmiş diş etleri, şişmiş bademcikler, diş etlerinde veya ağızda yaralar, burunda yoğun ve renkli akıntı.

Kaynak :

Medical News Today

54 views

Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.