Diş Eti Hastalığını Önleme

Buffalo Üniversitesi tarafından yapılan yeni çalışmada, hangi ağız hijyeni araçlarının diş eti hastalığını önleme konusunda daha etkin olduğu değerlendirilmiştir. Journal of the International Academy of Periodontology’nin Ekim 2021 sayısında yayınlanan makalede, çeşitli ağız hijyeni uygulama ve araçlarının etkinliği incelenmiştir.

Amerika Birleşik Devletleri’nde 30 yaş üstü yetişkinlerin yaklaşık yarısı diş eti hastalığına sahiptir. Bu çalışmayla diş eti hastalığını önleme için en iyi uygulamaların belirlemesine yardımcı olmak amaçlanmıştır.

Dişleri standart bir diş fırçasıyla fırçalamanın, basit diş eti iltihabına ve ileri diş eti hastalığı olan periodontitise karşı ciddi bir koruma sağladığı bilinmektedir.

Kişisel ağız bakımının, düzenli ve düzgün bir şekilde yapılmasıyla periodontal hastalığın başlaması ve ilerlemesinin büyük ölçüde engellenebileceği açıklanmıştır.

Kişisel diş ve ağız bakımında kullanımının etkin olduğu kanıtlanmış ürünler temel diş fırçası, diş arası fırçası, diş duşu, klorheksidin glukonat (CHX), setilpiridinyum klorür (CPC) ve uçucu yağlar (Listerine) içeren ağız gargaralarıdır.

Araştırmacılar öncelikle diş fırçalamanın günlük ağız hijyeninin temel taşı olduğunu ve diş plağını kontrol etmenin en güvenilir yolu olduğunu söylemektedir.

Yapılan araştırmaya göre, diş arası fırçaları ve diş duşları, diş eti iltihabını azaltmada diğer diş arası ağız hijyeni cihazlarından daha iyi performans gösterdiği tespit edilmiştir. Bu iki ürünün diş eti hastalığını önleme için günlük diş fırçalama ile birlikte kullanılması önerilmektedir.

Bu araştırmada incelenen çok sayıda ağız gargarası arasında, CHX, CPC ve uçucu yağlara (Listerine gibi) içerikli olanların plak ve diş eti iltihabını azaltmada önemli ölçüde etkili olduğu kanıtlanmıştır.

Standart bir diş fırçası ile dişleri doğru ve yeterli şekilde fırçalamak, diş çürüğü ve diş eti hastalıklarını önlemek adına en etkili uygulamadır.

Araştırmacılar diş eti iltihabıyla mücadelede etkili olmasa da kürdanların diş eti sağlığının kontrolü için yararlı olduğunu ifade etmiştir. Diş etlerinin kürdan ile hafifçe uyarılarak  kanama kontrolü yapılması diş eti hastalığının belirlenmesinde yardımcı olabilir denilmektedir.

Triklosan diş macunları ve ağız gargaraları plak ve diş eti iltihabını önemli ölçüde azaltmıştır. Bununla beraber triklosanın çeşitli kanser türleri ve üreme bozukluklarıyla bağlantılı olabileceği bildirilmiştir. Triklosan, ABD’deki en popüler diş macunlarının içeriğinden kaldırılmıştır.

Araştırmacılar, elektrikle çalışan diş fırçalarının plak ve diş eti iltihabını azaltmada temel diş fırçasından daha etkili olmadığını bildirmiştir.

Plak ve diş eti iltihabını azaltmak için diş arası temizliğinin temeli olan diş ipini destekler bulguların beklenenden daha az olduğu fakat diş ipi kullanımının faydalı olduğu için henüz bırakılmaması gerektiği açıklanmıştır.

Diş ipi özellikle dişleri sıkışık kişiler için yararlıdır. Diş ipinin ayrıca dişler arasında oluşan çürük riskini azalttığı da bildirilmektedir.

Araştırmacılar, çay ağacı yağı, yeşil çay, antienflamatuar ajanlar, hidrojen peroksit, sodyum benzoat, kalay florür, heksetidin veya delmopinol bazlı gargaraların, diş eti iltihabını azalttığına dair yetersiz kanıt bulduklarını bildirmişlerdir.

 

Probiyotik kullanımının diş eti hastalığına karşı umut verici olsa da koruyuculuğu kanıtlanmamıştır. Araştırmacılar, diyet takviyelerinin diş eti sağlığını iyileştirdiği iddiasını destekleyen çok az kanıt bulduklarını açıklamışlardır.

Kaynak :

1 – Science Daily

2- International Academy of Periodontology

100 views

Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.