Amalgam dolgular zararlı mı, sökülmeli mi ?
Diş dolgularında yıllardır kullanılmakta olan en yaygın materyallerin başında dental amalgam gelmektedir. Başta cıva olmak üzere içerdiği maddelerden dolayı amalgam dolgular hakkında uzun zamandan beri spekülasyonlar yapılmaktadır. Bu konuyla ilgili olarak yapılan ve devam eden birçok çalışma bulunmaktadır.
Amerika Birleşik Devletleri Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), diş restorasyonlarında dental amalgam kullanımına ilişkin kılavuzunu güncellemiştir. Kuruluş 2020 eylül ayında, hamile kadınlar, hamile kalmayı planlayan kadınlar, çocuklar ve önceden var olan belirli nörolojik hastalıkları olan kişiler gibi belirli gruplarda dental amalgam kullanımından mümkün olduğunca kaçınılması gerektiğini açıklamıştır.
Diş dolgularında amalgam kullanımı, bazı ülkelerde kısıtlanmış veya belirli gruplarda yasaklanmış olmasına rağmen ABD’de yaygın olarak uygulanmaktadır. FDA eylülde yapmış olduğu son açıklamasına kadar, dental amalgam restorasyonların yetişkinler ve 6 yaşın üzerindeki çocuklar için güvenli olduğu yönünde görüş bildirmiştir.
2020 yılı eylül ayı bildirisinde ayrıntılı olarak açıklandığı üzere FDA görüşü, dental amalgam kullanımının belirli gruplar için potansiyel zararlı sağlık riski oluşturabileceği yönüde güncellenmiştir.
Bu nedenle, belitilen gruplarda amalgam kullanımından mümkün olduğunca kaçınılması ve alternatif materyallerin tercihi tavsiye edilmektedir.
FDA tarafından amalgam dolgular için açıklanan risk grupları :
- hamile kadınlar ve gelişmekte olan fetüsleri;
- hamile kalmayı planlayan kadınlar;
- emziren kadınlar ve onların yeni doğan bebekleri;
- çocuklar, özellikle 6 yaşından küçükler;
- multipl skleroz, alzheimer hastalığı ve parkinson hastalığı gibi önceden var olan nörolojik rahatsızlığı bulunan kişiler;
- böbrek fonksiyon bozukluğu olan kişiler;
- cıva veya dental amalgamın diğer bileşenlerine karşı bilinen alerjisi olan kişiler.
Bununla beraber FDA, iyi durumda olan dental amalgam restorasyonların çıkarılmasını veya değiştirilmesini önermemektedir.
Yapılan açıklamada, “amalgam dolgusu olan kişilerde yapılan araştırmalar, diş amalgamının, sağlıklı genel popülasyonda zararlı etkileri olduğuna dair kesin kanıtlar göstermiyor” denilmektedir.
Bu ifadeden de anlaşılacağı gibi açıklanan risk grupları dışındaki kişilere amalgam dolgu yapılmasında mutlak bir sakınca belirtilmemiş, diş hekimlerince yapılan kontroller sonrası uygun koşulları koruyan amalgam dolguların sökülmesi veya değiştirilmesi gerekli görülmemiştir.
Kaynak :
FDA ( Amerika Birleşik Devletleri Gıda Ve İlaç Dairesi )
206 views
Pingback: Amalgam Diş Dolgusu Sağlığa Zararlı mı ? - Diş Estetiği Tedavisi