Diş eti hastalıklarında yanlış bilinenler nedeniyle toplumda bu rahatsızlıklar daha fazla ve şiddetli seviyelere ulaşmaktadır. Bu konuda yanlış bilinenler başlıklar halinde şu şekilde ifade edilebilir.
Diş eti hastalığı toplumda o kadar da yaygın değildir !
Düşünülenin aksine diş eti hastalığı son derece yaygındır. Amerika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine göre, 30 yaş üstü yetişkinlerin yarısında diş eti hastalığı bulunmaktadır. Diş eti hastalığının başlamasına genellikle diş yüzeylerinde oluşan ve yapışkan bakteri tabakası olan diş plağı neden olur. Diş yüzeylerinde olan plak günlük kişisel diş bakımı ile temizlenmezse, sonuçta diş taşı ve diş eti hastalığı oluşabilir.
Dişlerimde çürük yok, bu yüzden diş eti hastalığım olmaz !
Dişlerde çürük olmaması, diş eti hastalığı olmayacağı anlamına gelmez. Diş eti hastalığı çok kez ağrısız başlar ve birçok vakada kişi farkında bile değildir. Kolay kanayan, kırmızı, şiş ve hassas duruma gelen diş etleri sonucunda olay anlaşılır. Geri dönüşümlü olan tek aşama bu evredir, genellikle profesyonel diş temizliği ve ardından günlük fırçalama ve diş ipi kullanımı ile tedavi edilir.
Diş eti hastalığı dişlerimi kaybedeceğim anlamına gelmez !
Diş eti hastalıklarıyla ilgili belki de en önemli yanlış inanıştır. Diş bakımı ihmal edilir ve diş eti hastalığı başlamasına rağmen tedavi edilmezse ilerler. Çene kemiklerinde erime ve dişlerin ileri derecede sallanmaları sonucu çoklu diş kayıpları kaçınılmaz hale gelebilir. Birçok durumda bu nedenle çekilmek zorunda kalan dişlerde çürük dahi yoktur.
Hamilelikte diş eti kanaması normaldir !
Bazı kadınlarda “hamilelik dişeti iltihabı” olarak bilinen durum görülse de her hamile kadında mutlaka oluşacağı doğru değildir. Fırçalama ve diş ipi kullanımı ile ekstra özen göstererek bu durum büyük oranda azaltılabilir.
Ağız kokusu mutlaka diş eti hastalığından kaynaklanır !
Ağız kokusu diş eti hastalığının göstergesi olabileceği gibi, diş çürükleri, problemli dolgu ve diş protezlerinden de kaynaklanabilir. Sindirim ve solunum sistemi hastalıkları da ayrıca ağız kokusu nedeni olabilirler.
Diyabet mutlaka diş eti hastalığı yapar !
Diyabet, vücudun şekeri işleme yeteneğini etkileyen kronik bir hastalıktır. Diyabette, kontrol altında tutulan şeker seviyesi, doğru ve düzenli kişisel ağız bakımı, düzenli diş hekimi kontrolleri ve gereken tedavilerin yapılması ile diş eti hastalığı önlenebilir ya da minimal seviyede tutulabilir.
Kaynak : Amerikan Diş Hekimleri Birliği
60 views