Diyabet ya da bilinen adıyla şeker hastalığı tüm vücuda, dolayısıyla diş ve ağız sağlığına zarar verir. Diş ve ağız hastalıkları riski ile ağızda ortaya çıkan diğer rahatsızlık belitilerini artırabilir. Total diş kaybı vakalarının beşte biri diyabetle bağlantılıdır. Diyabet ve diş sağlığı konusu şu başlıklarda açıklanabilir.
Diş eti hastalığı
Diş fırçalama veya diş ipi kullanımında kanamalar görülebilir. Bu durum diş eti hastalığının erken belirtisi olabilir, artarsa alveol denilen ve dişleri destekleyen çene kemiği bölümü eriyerek diş kayıplarına neden olabilir. Diş eti hastalığı erken dönemde uygun fırçalama, diş ipi kullanımı ve diyetle azaltılabilir, durdurulabilir. Araştırmalar kan şekeri kontrol altında değilse diş eti hastalığının kötüleşebileceğini göstermektedir. Bu nedenle kan şekeri seviyesini kontrol altında tutmak için gerekenlere uyulmalıdır.
Ağız Kuruluğu
Çalışmalar, diyabetli kişilerin daha az tükürük salınımına sahip olduğunu göstermiştir. Diyabette oluşan susuzluk hissinin bir nedeni de budur. Bol su tüketmek ağız kuruluğunu azaltabilir. Ayrıca tükürüğün daha fazla salınımı ve akışkan kıvamlı olması için şekersiz sakızı çiğnenebilir. Koyu kıvamlı va az miktardaki tükürük dişleri ve ağızı yeterince yıkayamaz. Bu durum çürüklere neden olabilir.

Lezzet Değişimi
Sevilen tatlar, şeker hastalığı başlarsa eski lezzetinde alınamayabilir. Beslenmede sevilen yiyecekleri yeni tarif ve baharatlarla zenginleştirmek çözüm olabilir. Şeker tüketimini önerilen şekilde minimize etmek hem diabet, hem diş çürükleri açısından kontrol sağlar. Ağızda kalıcı kötü tat varsa, dişhekimine veya doktora muayene olunmalıdır.
Enfeksiyonlar
Diyabet, bağışıklık sistemini etkiler ve kişiyi enfeksiyona karşı daha savunmasız bırakır. Diyabette yaygın olan bir rahatsızlık da oral pamukçuk (kandidiyazis) adı verilen mantar enfeksiyonudur. Mantar tükürükte bulunan yüksek şeker miktarı ile daha kolay gelişir. Dil ve yanakların içini kaplayan beyaz bir tabaka olarak görünür. Pamukçuk, protez takan kişilerde daha da yaygındır ve genellikle ağızda kötü tat oluşturur. Pamukçuk veya başka bir ağız enfeksiyonundan şüpheleniliyorsa dişhekimi veya doktora muayene olunmalıdır.
Yavaş İyileşme
Yavaş iyileşme diyabetin ağız dokularında bir başka olumsuz etkisidir. Kan şekerinin yetersiz kontrolü, ağız dokularında oluşabilecek yaralanmaların hızlı ve düzgün bir şekilde iyileşmesini engelleyebilir. Ağızdaki yaralanmaların gerektiği hızla iyileşmediği düşünülüyorsa doktor veya dişhekimi muayenesi olunmalıdır.
Diyabet ve diş sağlığı konusunda, kan şekerini düzenli kontrol etmek, diş fırçalamak, diş ipi kullanmak ve düzenli olarak diş hekimi kontrolünde olmak, diyabetle ilgili ağız sorunlarının gelişme olasılığını önemli ölçüde azaltabilmektedir.
Kaynak : Amerikan Dişhekimleri Birliği
59 views