Birkaç yıl içerisinde ana dişler ile değişseler bile çocuklarda süt dişleri önemlidir. Süt dişleri de çürüyebilir. Süt dişlerinde biberon çürüğü oluşması hassasiyet, ağrı, çene kemiği ve dişlerde enfeksiyona neden olabilir.
Bebeklerde ve yeni yürümeye başlayan çocuklarda oluşan diş çürüklerine genellikle “Biberon Çürüğü” veya “Erken Çocukluk Çürükleri” denmektedir. Çocukların çiğnemek, konuşmak ve güzel bir gülümsemeye sahip olmak için güçlü, sağlıklı dişlere ihtiyacı vardır. Süt dişleri, ana dişlerin sağlıklı ve düzgün bir şekilde çıkmasına yardımcı olur. Kişinin erişkin çağında dişlerini korumaya yardımcı olmak için bebeklik çağında ağız bakımına başlamak önemlidir.
Süt dişlerinde biberon çürüğü en fazla üst çene ön dişlerde görülür ancak diğer dişler de etkilenebilir.
Biberon çürüğüne neden olabilecek birçok faktör vardır. Bunların en yaygın görüleni, bebeğin dişlerinin biberon içindeki özellikle şeker içeren besinlere sık ve uzun süre maruz kalmasıdır. Bebek biberonla yatağa yatırıldığında veya ağlayan bir bebek için biberon emzik olarak kullanıldığında diş çürümesine zemin hazırlanmış olur.
Diş çürüğü, anneden bebeğe çürüğe neden olan bakterilerin geçmesiyle başlayabilen bir hastalıktır. Bu bakteriler tükürükten geçer.
Anne bebeğin mama kaşığını ağzına koyduğunda veya bebeğin emziğini kendi ağzında temizlediğinde diş çürüğüne neden olan bakteriler bebeğe geçebilir.
Bebekler veya yürümeye başlayan çocuklar yeterli miktarda flor almazsa, dişlerin çürüme riski de artabilir.

Biberon Çürüğünün Önlenmesi için Yapılabilecekler :
- Bebekle ortak mama kaşıkları veya emzik yalama yoluyla tükürükte bulunan çürük mikroplarını paylaşmamaya çalışın.
- Beslemeden sonra çocuğunuzun dişlerini işaret parmağınıza sardığınız temiz, nemli bir gazlı bez veya küçük tülbent parçası ile silin.
- Biberonla süt içtikten sonra mutlaka az da olsa su içmesini sağlayın.
- Bebeğinizin süt dişleri çıkmaya başladığında, 3 yaşına kadar çocuk boyunda diş fırçası ve pirinç tanesi büyüklüğünde florlu diş macunu ile nazikçe fırçalayın. Diş macununu yutmadığından emin olamıyorsanız florsuz macun tercih edin.
- Çocuğunuzun dişlerini 3 ile 6 yaş arasında bezelye büyüklüğünde florlu diş macunu ile fırçalayın.
- Çocuğunuzun diş macununu tüküreceği ve yutmayacağına güvenene kadar fırçalamayı denetleyin, genellikle 6 veya 7 yaşına gelmeden bu durumdan emin olmayın.
- Biberona sadece mama, süt veya anne sütü koyun. Şekerli su, meyve suyu veya meşrubat gibi besinlerle doldurmaktan kaçının.
- Bebeğiniz yatmadan önce biberondaki besini bitirmelidir, biberonla uyumasına izin vermeyin.
- Çocuğunuz emzik kullanıyorsa temiz bir emzik verin, şekere veya bala batırmayın.
- Çocuğunuzu 1 yaşına yaklaşınca fincandan içmeye alıştırmaya çalışın.
Çocuğunuzun ilk dişleri göründüğünde diş hekimi muayenesini yaptırın. Unutmayın, diş bakımına ve kontrollerine erken başlamak ömür boyu iyi bir diş sağlığının anahtarıdır.
Kaynak : American Dental Association – Mouth Healthy
68 views