Diş ve ağız sağlığının genel sağlık üzerinde bilinenin de üzerinde bir etkiye sahip olduğu gün geçtikçe netleşmektedir. Diş ve ağız bakımı toplumda genel olarak estetik kaygılardan dolayı ön planda tutulmaktadır. Diş estetiği tedavisi uygulamaları için ayrılan zaman ile ekonomik bedel, koruyucu ve tedavi edici dişhekimliği uygulamalarından çok daha yüksektir.
Diş sağlığının genel sağlığın ayrılmaz bir parçası olduğu artık kesin olarak bilinmektedir (1) . Günümüz teknolojisiyle bile tedavisi çok zor olan birçok rahatsızlığı, diş ve ağız hastalıklarının tetikleyebildiği, artırabildiği ve başlatabileceği bildirilmektedir (2) (3) (4) .
Diş ve ağız sağlığı ile ilgili birçok kuruluş, bu konuda düşünülenin çok üzerinde bilimsel çalışma yayınlamaktadır. Bu durum gelişmiş ülkelerdeki bilim insanlarının, diş ve ağız sağlığı ile hayati risk oluşturan hastalıklar arasındaki bağlantı konusunda oldukça fazla çalışma yaptığının kanıtıdır.
Bu konularda yapılan basit bir arama ile sadece 2019 yılının ilk üç aylık döneminde yayınlanmış araştırmalardan bazıları şu şekilde sıralanabilir :
Diş eti hastalıkları ile sistemik hastalıkların ilişkisi ,
Diş eti hastalıklarının erken bunama ile ilgisi ,
Ağız bakterileri ile kolon kanseri ilişkisi ,
Diş eti hastalığı Alzheimer’a neden olabilir mi ,
Diş etinde bulunan bakterilerin Alzheimer ve diğer hastalıklardaki rolü ,
Ağız bakterileri ve pankreas tümörü ilişkisi ,
Diş çürüklerindeki ağız bakterileri, kolon kanserini daha ağır duruma getirir mi ,
Kronik diş eti hastalığına neden olan bakterinin, alzheimer ile ilişkisi ,
Kötü diş ve ağız sağlığı ile yüksek tansiyon ilişkisi ,
Diş eti ve çene kemiği hastalığına neden olan ağız bakterileri, Alzheimer hastalığını tetikler mi ,
Son birkaç ayda yayınlanmış bu çalışmalardaki bulgular olumlu veya olumsuz sonuçlar içermektedir. Bununla beraber bu yazıda dikkat çekilmek istenen asıl konu, insanları gereksiz şekilde endişelendirmek değil, sayıları çok daha fazla olan bu tip araştırmalarda son zamanlarda görülen artıştır.
Bu araştırmalarda alzheimer, çeşitli kanser türleri, kalp hastalıkları, yüksek tansiyon, bağışıklık sistemi hastalıkları gibi hayati risk oluşturan rahatsızlıkların adı geçmektedir. Diş çürükleri ve diş eti hastalıklarında bulunan bakterilerin, söz konusu bu hastalıklardaki etkilerinin geçmişte düşünülenden çok daha fazla olduğu anlaşılmaktadır.
Bu sebeple diş ve ağız sağlığımızı en üst düzeyde korumamız, aynı zamanda birçok hayati hastalıktan korunmaya da mutlaka katkı sağlayacaktır.
Kişisel diş ve ağız bakımı, dişleri düzenli ve doğru şekilde fırçalayarak, diş ipi ve ağız bakım suları kullanarak yapılmalı, altı aylık aralıklarla düzenli dişhekimi muayenesi yaptırılmalıdır.
88 views