Dişhekimi korkusu, toplumdaki yaygın ifade ile dişçi korkusu, bilimsel ifade ile dental fobi veya dental anksiyete oldukça yaygındır. Dişhekimi korkusu diş ve ağız rahatsızlığı olan birçok kişiyi dişhekimine gitmekten alıkoyan en büyük sebeplerdendir. Yetişkin veya çocuk birçok kişide bulunan bu korku üzerine yapılmış bilimsel çalışmalar mevcuttur.
Dişhekimi korkusunu bilimsel çalışmalarda hafif, orta veya şiddetli derecelere ayıracak değerlendirme ve ölçme yöntemleri dahi bulunmaktadır ( Corah Dental Anxiety Scale ) ( 1 ).
Birçok durumda gerekli tedavilerin yapılmasını geciktiren veya engelleyen bu korkuyu yenebilmek için öncelikle güvenebileceğiniz dişhekiminizi bulmalısınız. Aile, arkadaş, sosyal çevre, sosyal medya gibi ortamlardan alacağınız referanslar bu konuda yardımcı olabilir. Tedavilerinizi güvenle yaptırabileceğiniz dişhekimini bulduğunuza inanmak, korku sorununuzu büyük oranda çözecektir.
Amerikan Dişhekimleri Birliğinin dişhekimi korkusuna yönelik pratik üç önerisi şunlardır :
1- Konuşun
Birçok kimse dişhekimi korkusu konusunda sizinle aynı duyguları taşır. Bu konuda çekinmeye gerek yoktur. Dişhekiminiz fazlaca endişe duyduğunuzu biliyorsa size daha toleranslı davranacaktır.
Randevu alırken dişhekiminize endişe ve korkularınızı anlatın. Tedavi günü geldiğinizde dişhekimine endişenizi anımsatın. Geçmişte yaşamış olduğunuz kötü deneyimler varsa paylaşın ve baş etme stratejileriyle ilgili öneriler isteyin.
Soru sormaktan çekinmeyin. Bilinmeyenden korkulur. Bazen ne olacağını bilmek korkularını hafifletir.
Tedavi sırasında ara vermek istediğinizi anlatmak için basit bir işaret üzerinde anlaşın. İstediğinizde ara verileceğini bilmek sizi rahatlatacaktır.
Lokal anesteziyle bile ağrınız varsa dişhekiminize söyleyin. Bazı hastalar ağrı toleransları konusunda utanırlar veya işlem sırasında dişhekimine müdahale etmek istemezler. Diş hekiminiz ağrı çekmediğinizi düşünerek tedaviye devam eder. Yapılabilecek ilave bir anestezi ile bu sorun çözülebilir.
2- Tedavi konforunuzu arttırın
Kulaklık takın. Sevdiğiniz bir müzik veya sesli kitap, tedavi sırasında dikkatinizi dağıtacak ve sizi rahatlatacaktır. Bu yöntemle dişhekiminin kullandığı cihazların sesini de duymazsınız. Bazı dişhekimlerinin koltuklarında televizyonları veya DVD’leri bile vardır.
Bir stres topu ile oynamak veya sıkmak sizi meşgul ederek işe yarayabilir.
Mutlu olduğunuz yerleri ve zamanları hayal etmek de işe yarayabilir.
3- Dikkat dağıtma ve rahatlama tekniklerini kullanın
Gevşeme rahatlama akılda başlar. Kaslarınızdaki gerginliğin azalmasına yardımcı olmak için derin nefes egzersizleri deneyin.
Nefeslerinizi sayın, yavaşça soluyun ve aynı sayıda sayım için nefes verin. Randevunuzu beklerken veya dişhekimi koltuğunda molalarınız sırasında bunu beş kez yapın.
Kaslarınızı gevşetmeye odaklanın. Yüzünüzden başlayarak, boynunuzda, kollarınızda, omuzlarınızda ve vücudunuzun geri kalan kısmınlarında sırasıyla gevşemeye odaklanabilirsiniz. ( 2 )
Kaynak :
1- Amerikan Dişhekimliği Birliği Dergisi
2- MouthHealthy, Amerikan Dişhekimleri Birliği
113 views