Ağız Piercingleri, Zararları, Tehlikeleri

Piercing, popüler bir kendini  ifade biçimidir. Ağız piercingleri de son yıllarda oldukça yaygın olarak uygulanmaya başlanmıştır. Kişisel olarak diş estetiği ve gülüş estetiği anlamında hoş göründüğü düşünülebilir fakat sağlık için tehlikeli olabilirler. Ağız piercingleri nedeniyle karşılaşılabilecek tehlikeleri  Amerikan Dişhekimleri Birliği şu başlıklarla açıklamıştır.

Ağız piercingleri son yıllarda giderek artan sayıda yaptırılmakla beraber sağlık açısından tehlikeler oluşturmaktadır

Enfeksiyon, ağrı ve şişlik :  Ağız çok miktarda bakteri barındıran, bu sebeple enfeksiyon için ideal olan nemli bir ortamdır. Bu bölgede oluşan enfeksiyon tedavi edilmezse  yaşamı hayati tehdit oluşturabilir.  Ağız piercingi için yapılan delme işleminin,  dilin şişmesine neden olması,  nefes alıp vermeyi sağlayan hava yolunu potansiyel olarak bloke etmesi dahi mümkündür.

Diş etlerine, dişlere ve dolgulara zarar verebilme ihtimali :   Piercing materyalini  ısırma veya oynama alışkanlığı diş etlerine zarar verebilir ve çatlak, çizik veya hassas dişlere yol açabilir. Bunun sonucu dişlerde ve diş etlerinde enfeksiyonlar gelişebilir.  Piercing materyalinin ısırılması  dolguların çatlaması ve kırılmasına neden olabilir.

Dişlerin arasında ısırılabilecek konumdaki piercingler bu sebeple dişlere, dolgulara ve yumuşak dokulara zarar verebilir

Metallere karşı aşırı duyarlılık :  Ağız piercingi takılan bölgede ve çevresinde  alerjik reaksiyonlar oluşabilir.

Sinir hasarı : Piercing uygulaması için yapılan delme işleminden sonra,  dil ve dudakta  geçici uyuşma oluşabilir. Bu durumun birkaç saatte geçmesi gerekirken sinir hasar görürse, dudaklarda ve dilde aylarca süren bölgesel yüz felci olarak tanımlanan facial paralizi oluşabilir. Hasar gören sinir, tat alma duyusunu  ve  ağız hareketlerini olumsuz etkileyebilir.

Kanama :  Dildeki kan damarlarının zarar görmesi, ciddi kan kaybına neden olabilir.

Aşırı salya :  Dilin delinmesi ile takılan piercing yabancı cisim olarak algılanacağından, tükürük üretimini artırabilir.

Diş tedavilerinde zorluklar : Piercing materyalleri diş röntgeni çekilirken  X-ışınlarını engelleyerek sorun oluşturabilir.

Ağız  piercingi varsa dikkat edilmesi gerekenler :

Ağrı, ateş, titreme, piercing bölgesinde kırmızı çizgili bir görünüm veya şişlik varsa enfeksiyon riski çok yüksektir,  derhal diş hekimine veya doktora başvurulmalıdır.

Piercing materyali  düzenli olarak temizlenmeli  ve her yemekten sonra bir ağız bakım suyu kullanarak piercinge yapışabilecek  maddeler  uzaklaştırılmalıdır.

Piercing materyalini ısırmaktan, piercingte ve dişlerde  baskı oluşturmaktan kaçınılmalıdır. Konuşurken ve çiğnerken takıların hareketinden dolayı dişler ve yumuşak dokuların zorlanması engellenmelidir.

Piercinglerin sıkılığı periyodik olarak kontrol edilmelidir. Bu kontrol  piercingin  yerinden çıkması, yutulması  veya boğulma ihtimalinin önlenmesine yardımcı olabilir.

Ağız piecingleri çıkarak solunum yoluna kaçarsa hayati tehlike oluşturabilir

Spor yaparken piercingler çıkarılmalıdır.

Düzenli olarak altı aylık aralıklarla dişhekimine kontrol muayenesi olunmalı, diş ve ağız bakımı için günde iki kez diş fırçalanmalı, günlük olarak diş ipi kullanılmalıdır.

Tabii ki en iyi seçenek, ağız piercinglerinden  sorun oluşturmadan kurtulmayı  düşünmektir.

Piercing, sürekli dikkat ve bakım gerektirmesi  nedeniyle  yaşamınıza eklenen  bir sorumluluk olacaktır.

Kaynak : Amerikan Dişhekimleri Birliği

1.318 views

Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.