Diş ağrısı dayanılması zor, kişiyi oldukça fazla yıpratan bir rahatsızlıktır. Diş ve diş eti iltihabı, diş çürüğü ve diş çekimi sonrası oluşabilir. Diş ağrısı, diş ve diş eti hastalıklarının belirtilerinden olduğu için, dişhekimine başvurarak gerekli tedavi yaptırılmalıdır. Bununla beraber diş ağrısı başladığında, dişhekimine kısa sürede ulaşama imkanı yoksa yapılabilecek bazı uygulamalarla ağrı hafifletilebilir.

Diş ağrısı için yapılabilecekler şöyle özetlenebilir :
- Soğuk kompres veya buz uygulaması : Soğuk kompres veya buz dolu bir poşetin, diş ağrısının olduğu bölgeye dış kısımdan uygulanması ağrıyı hafifletebilir. Ağrının yeni diş çekimi yarasına veya diş etlerinde oluşan ödeme bağlı olması durumunda oldukça yaralıdır. Buz torbası veya içinde dondurulmuş malzeme olan minik bir poşet, yanakta ağrıyan bölge hizasında 3 – 4 dakika boyunca tutulur, 1 – 2 dakika ayrılır ve beklenir. Soğuk uygulaması kan damarlarını daraltarak ağrılı bölgeye kan akışını yavaşlatır. Hafif hissizlik oluşturarak ağrının hafiflemesine yardımcı olur ve dokulardaki ödem de azalabilir.
- Tuzlu su gargarası : Ilık tuzlu su ile gargara yapılması, diş boşluklarına yerleşen artıkların temizlenmesine yardımcı olur, diş eti ve damak dokularındaki ödemi azaltabilir, iyileşmeyi hızlandırabilir. Bu sebeple ağız içindeki yumuşak dokularda oluşan ağrılarda işe yarayabilecek bir uygulamadır. Bir çay kaşığı tuz, bir bardak ılık suda eritilerek hazırlanır ve yaklaşık 30 saniye boyunca ağız içinde bekleterek gargara yapılabilir. Bu işlem günde birkaç kez tekrarlanabilir.
- Ağrı kesici ilaçlar : Asetaminofen, parasetamol ve ibuprofen gibi reçetesiz satılan ilaçlar diş ağrısı için geçici bir rahatlama sağlayabilir. İlaçların kullanım kılavuzunda belirtilen günlük dozu aşmamak ve erişkin ilaçlarını çocuklara vermemek dikkat edilmesi gereken en önemli noktadır.
- Nane çayı : Hafif anestezik özelliği sayesinde diş ağrısını azaltmaya, naneye aroma ve kokusunu veren mentolün antibakteriyel etkisi ile de enfeksiyonu baskılamaya yardımcı olabilir. Bir çay kaşığı kurutulmuş nane, bir bardak kaynar su içine katılır ve 20 dakika demlenmeye bırakılır. Soğuduktan sonra gargara yapılır, tükürülebilir veya yutulabilir. Hafifçe ılık, ıslak bir nane poşeti de ağrı azalıncaya kadar birkaç dakika diş üzerinde tutulabilir. Küçük bir pamuk topunun üzerine birkaç damla nane yağı damlatılır, ağrılı dişe yerleştirilerek geçici bir rahatlama sağlanabilir.
Nane, hafif uyuşturma etkisi ve bir miktar antibakteriyel etkisi ile diş ve diş eti ağrılarının azaltılmasında yardımcı olabilir - Kekik : Kekikte bulunan timol, antiseptik ve antifungal özelliklere sahiptir. Bir damla kekik yağı, bir bardak suya damlatılır ve hazırlanan gargara ile ağız çalkalanır veya birkaç damla kekik yağı minik bir pamuk topunun üzerine damlatılarak ağrıyan dişe konulur, birkaç dakika bekletilir. Bu yöntemlerle diş ağrıları hafifletilebilmektedir.
- Aloe Vera : Araştırmalar, aloe vera’nın doğal antibakteriyel özelliklere sahip olduğunu göstermiştir. Aloe vera yapraklarında bulunan jel ağrılı bölgeye hafifçe masaj yapılarak uygulanırsa, damak ve diş etinde oluşan ağrı ve enfeksiyonu azaltmaya yardımcı olabilir.
- Ağız Gargaraları : Diş ve diş etindeki ağrı enfeksiyondan veya enflamasyondan kaynaklanıyorsa antibakteriyel ve antienflamatuar bir ağız gargarası kullanılabilir. Bu sayede enfeksiyon baskılanabilir, dokularda oluşan ödem ve ağrı azalır. Ağız gargaraları ile günde üç, dört kez yaklaşık bir dakika boyunca ağız çalkalanır ve tükürülür.
- Karanfil : Doğal anestetik olan öjenol içerir. Diş ve diş eti enfeksiyonlarına karşı antienflamatuar ve antibakteriyel özelliklere sahiptir. Diş ağrısı için yapılabilecekler içinde en bilindik ve etkili yöntemlerdendir. Küçük bir pamuk topuna karanfil yağı damlatılır ve yaklaşık yarım saat ağrılı dişe konulur. Kurutulmuş karanfil direk ağızda hafif ıslatılıp ezilerek de kullanılabilir.
Karanfil içinde bulunan öjenol, anestezik ve antibakteriyel etkiye sahiptir. Bu özellikleri ile diş ağrılarının hafifletilmesinde faydalı olabilir
Bütün bu uygulamalar sadece geçici rahatlama sağlamak içindir. Bununla beraber diş ağrısı için yapılabilecekler bir veya en fazla iki gün uygulanmalı, devam eden diş ağrıları için dişhekimine başvurulmalıdır.
Başlamış bir diş veya diş eti hastalığı için tedavi ne kadar geciktirilirse, rahatsızlık o kadar artar. Tedavi zorlaşır ve başarı ihtimali azalır. İdeal olan ise diş veya diş etinde ağrı olması beklenmeden, altı aylık düzenli periyotlarla dişhekimine muayene olmaktır.
Kaynak : DentalNewsToday
223 views