Angular Cheilitis ağız köşelerinin çatlaması, kuruması, yara ve enfekte olması şeklinde tanımlanabilir. Ağız kenarlarında kanama, kabarcıklar, pullanma ve kaşıntılı olabilir. Ağızda hoş olmayan tat, dudak ve ağız çevresinde yanma hissi oluşabilir. Ağız köşelerindeki bu yaralar ağız ve diş estetiği olarak da oldukça rahatsız edicidir.

Nedenleri
Angular Cheilitisin birkaç farklı nedeni vardır. En yaygını tükürük sonucu oluşan mantar enfeksiyonudur. Tükürük dudakların köşelerinde birikir, sıkışır ve dudakların çatlamasına neden olur. Kişi dudaklarının ağrısını ve kurumasını azaltmak için dudaklarını yalayıp ıslattıkça, tükürük dudak köşelerinde daha fazla birikir. Mantarın büyümesi için elverişli ortam ve şikayetler daha da fazlalaşır.
Susuzluk Angular Cheilitis nedenlerinden biridir, ağız kuruluğu ile dudak kenarlarında çatlaklar oluşur. Bu çatlaklarda tükürük birikimi Angular Cheilitisle sonuçlanabilir.
Diş ve ağız bakımı çok önemlidir. Kötü ağız ve diş bakımı, Candida mantarı enfeksiyonunun yanı sıra başka bakterilerden de kaynaklanan Angular Cheilitise neden olabilir.
Diş protezleri, özellikle tam damak protezi Angular Cheilitise neden olabilir. Diş protezi üzerindeki dişler kısa olursa çeneler birbirine yakın kapanır. Ağız kenarlarında oluşan kırşıklıklarda tükürük birikerek Angular Cheilitis oluşabilir.
Diyabet ve sigara bağımlılarında Angular Chelitis daha ağrılı ve inatçı olur. Bunun nedeni sigara içindeki zararlı maddeler ve diyabette artan ağız kuruluğudur.
Üst dudağın daha ileride ve çıkıntılı olması, kortikosteroid ve antibiyotik kullanımının sık olması, hassas cilt yapısı, ortodontik tedaviler ve kanser tedavileri de Angular Cheilitis nedeni olabilir.

Tedavi için yapılabilecekler
Angular cheilitis tedavisi için kişisel basit tedbirler alınabilir. Bal, çatlamış cildi rahatlatmak için çok iyidir ve enfeksiyonla savaşmaya yardımcı olacak anti-bakteriyel özelliklere sahiptir. Sadece ağız köşelerine biraz sürülebilir. Salatalık da belirtileri hafifletmek için de iyi gelebilir. Bol su içilmesi cildin çatlamaması ve akışkan tükürük sağlamak adına faydalı olur. Dudakların üzerine sürülen kakao yağı, Hindistan cevizi yağı veya yumuşatıcı cildin doğal olarak iyileşmesine yardımcı olabilir.
Beslenmeyi düzenlemek de iyileşmeye yardımcı olacaktır. Angular Cheilitis bazen mineraller, özellikle çinko, demir ve Vitamin B2 eksikliğinden kaynaklanabilir. Ispanak, soya fasülyesi, yeşil yapraklı sebzeler ve mercimek gibi sebzeleri tüketmek faydalı olur. Kuzu ve sığır eti de demir açısından zengindir. Yeşil fasulye, kuşkonmaz ve Brüksel lahanası çinko açısından zengindir. B2 vitamini bakımından zengin besinler arasında peynir, sığır eti ve kuzu ve ton balığı veya uskumru gibi yağlı balıklar bulunur. Bu yiyecekleri diyetinize dahil etmekte zorlanıyorsanız, ek olarak vitamin ve mineral hapları ile de destek alınabilir.
Bu önlemler denenir ve şikayet iki hafta sonra geçmezse mutlaka hekime başvurulmalıdır.
Doktor cildi inceler, vücuttaki diğer cilt tahrişlerini sorabilir, kişisel ve aile geçmişindeki mantar enfeksiyonları hakkında bilgi isteyebilir. Ağız köşelerinden kültür alıp test için laboratuvara gönderebilir. Bu tetkikler teşhise yardımcı olacaktır.
Doktor beslenme eksikliğinden şüphelenirse, muhtemelen diyet veya takviye besinler önerebilir.
Mantar enfeksiyonu mevcutsa, mantar için yüzeyel pomad reçete edilir. Açık yaraları temiz tutmak için topikal antiseptikler, topikal steroid merhem, ağız köşelerinde kırışıklıkları azaltmak için dolgu enjeksiyonu da uygulanabilir.
Angular Cheilitis nedeni eski veya hatalı diş protezleri ise dişhekimine yeni protezler yaptırılarak şikayetler giderilir.
Kaynak : HealthLine
15.961 views