Ağız sağlığı, dişler, diş etleri ve diğer ağız dokuları ile bir bütündür. Diş eti renklenmeleri , ağız sağlığı kadar genel vücut sağlığında da problem olabileceğinin belirtisidir. Diş eti dokusunda koyu renk değişiklikleri olabildiği gibi açık renk değişiklikleri de gözlenebilir.
Kişi, diş etlerinin renginin değiştiğini fark ederse, özellikle endişe verici ek belirtiler de varsa, ilgili branştaki doktora veya dişhekimine muayene olmalıdır.
Soluk ve açık renkli diş etleri, kişinin genellikle demir eksikliği sonucu oluşan anemiye sahip olduğunu gösterebilir. Bununla birlikte, diş etleri beyaz ve/veya ağrılı ise, nedeni daha ciddi olabilir.
Sağlıklı diş etleri gülkurusu pembe tona yakın olmalıdır. Dişlerin etrafında biraz daha açık görünebilir ve ağzın kenarlarında daha koyu olabilirler.
Diş eti rengi sağlıklı olmakla beraber, doğal olarak bir başkasından daha açık veya koyu olabilir. Diş eti dokusunda görülen açık renkli değişiklikler şu sebeplerle oluşabilir :
Anemi : Soluk ve açık renkli diş etlerinin en yaygın nedenidir. Vücudun oksijen bakımından yeterince zengin kan almaması durumunda anemi oluşur. Bu durum bazı dokuların soluklaşmasına neden olabilir. Solgun diş etlerine ek olarak, anemi olan bir kişide açıklanamaz haisizlik, zayıflık, nefes darlığı, solgun veya sarımsı cilt ve gözler, baş ağrısı, kalp çarpıntısı görülebilir. Anemi genellikle demir, folat veya B12 vitamini eksikliğinden kaynaklanır, aksi halde kişi çok az sayıda kan hücresine sahip olabilir veya yeterli miktarda hemoglobine sahip olmayabilir.

Ağır menstruasyon, gebelik, karaciğer, dalak veya böbrek rahatsızlıkları, hipotiroidizm, mide ve bağırsaktaki ülserler, kanserler, anormal büyüme, kolit veya kalın bağırsağın şişmesi sonucu ortaya çıkabilen mide veya bağırsakta kanama gibi sistemik hastalıklar da anemi nedeni olabilir. Bazı ilaçlar, özellikle kemoterapi için olanlar, anemi gelişme riskini artırabilir.
Tedavi en az 6 ay boyunca demir hapları almak kadar basit olabilir. Bu haplar en iyi narenciye suları, özellikle portakal suyu ile alınabilir. Koyu yapraklı yeşillikler, tahıllar ve ekmek gibi demir açısından zengin gıdalar tedaviye yardımcı olabilir.
Lökoplaki : Oral lökoplaki, diş etleri üzerinde düzgün, ince ve beyaz lekelere neden olabilir. Beyaz lekeler kabarık, beyaz nodüller şeklinde veya kırmızı benekli olabilir.

Lökoplaki nodülleri ağızda herhangi bir yerde gelişebilir. Silinerek veya ovularak temizlenemez. Bu durumun nedeni belirsizdir ancak sigara içen, çok fazla alkol tüketen veya kötü ağız hijyeni olan kişilerde daha sık görülür. Birçok durumda, lökoplaki nodülleri zararsızdır, ancak dönüşebilir ve kanser nedeni olabilirler. Bu nodülleri fark eden herkes bir doktor veya diş hekimine muayene olmalıdır. Büyüklüğüne, lokasyonuna ve sigara içme gibi bireysel risk faktörlerine bağlı olarak, doktor lökoplaki nodüllerini izlemeyi veya cerrahi olarak çıkarmayı seçebilir.
Menopoz : Hormonal değişiklikler nedeniyle soluk ve kanamalı diş etlerine yol açabilir. Menopozal gingivostomatit olarak adlandırılan bir enfeksiyon şekli kanamaya neden olabilecek kuru ağız ve kuru diş etlerine yol açabilir. Hormon terapileri bu semptomları tedavi edebilir. Bir fungus türü gingivostomatitden sorumlu olduğunda, nistatin veya klotrimazol gibi bir topikal antifungal kremi kullanması gerekebilir.
Oral Liken Planus : Oral liken planuslu bir kişide, diş etlerinin üzerinde mukus benzeri, hafifçe yükseltilmiş ince beyaz bir tabaka oluşur.

Ülser veya açık yara içeren eroziv oral liken planus vakaları, topikal kortikosteroidler veya sistemik steroidler kullanılarak semptomatik tedavi yapılabilir. Oral liken planus için semptomatik tedavi tedavi söz konusudur, alevlenme sayısını ve semptomların şiddetini sınırlamaya yöneliktir. Sağlıklı ve dengeli beslenme, bol su tüketimi, egzersiz yapmak ve sigarayı bırakmak yardımcı olabilir.
Kaynak : MedicalNewsToday
8.465 views