Diş Sağlığı ve Kahve

 

Çay ve kahve ülkemizde keyifle tüketilen içeceklerin ilk sıralarında yer almaktadır. Diş sağlığı ve kahve ilişkisi, kahvenin dişler üzerinde oluşturabildiği lekeler ve sararma nedeniyle  merak konusudur. Diş estetiğini bozan bu durum, diş sağlığı ve kahve  adına tamamen olumsuz bir önyargı oluşturmuştur. Siyah ve yeşil çayın dişler üzerindeki etkilerini derlediğimiz yazıya benzer içerikte, kahve de dişler ile genel sağlık üzerinde olumlu ve olumsuz etkiler gösterebilmektedir.
Kahvenin genel sağlık üzerindeki etkilerini Mayo Klinik şu şekilde özetlemiştir :
“Çalışmalar, kahvenin Parkinson hastalığı, tip 2 diyabet, karaciğer kanseri, karaciğer hastalıklarından koruması da dahil olmak üzere sağlık yararları olabileceğini göstermiştir. Kahve aynı zamanda bilişsel işlevi iyileştirir ve depresyon riskini azaltır.
Bununla birlikte, bazı riskler oluşturabilir. Filtresiz kahvenin yüksek oranda tüketilmesi (kaynatılmış veya espresso) kolesterol seviyelerinde hafif yükselmeler ile ilişkilendirilmiştir.
Buna ek olarak, bazı araştırmacılar günde iki veya daha fazla fincan kahvenin vücuttaki kafein parçalanmasını yavaşlatan spesifik ve oldukça yaygın genetik mutasyona sahip kişilerde kalp hastalığı riskini artırabildiğini bulmuşlardır.
Kahveyi krema ve şeker ekleyerek tüketmek de fazladan yağ ve kalori alınması demektir .” (1)
Diş sağlığı ile ilgili akademik düzeyde yayın yapan en saygın dergilerden olan Journal of Conservative Dentistry’de, kahvenin dişler üzerindeki olumlu etkileri konusunda en çarpıcı bilgilerden biri yer almaktadır :
“Kahve, katkı maddesi olmadan tüketildiğinde diş çürüklerinin önlenmesine yardımcı olabilir”.

Kahve tüm dünyada, farklı şekillerde de olsa, hazırlanışı bazen sanat içeren ve keyifle tüketilen bir içecektir

Amerikan Dişhekimleri Birliği bir makalesinde kahve ve dişler ile ilgili şu görüşlere yer vermiştir :
“Doğal formda, kahve ve çay sağlıklı içecek seçenekleri olabilir. Ne yazık ki çok fazla insan şeker eklemeden bu içecekleri tüketmemektedir . Kafeinli kahve ve çay ağız kuruluğu yapabilir. Sık ve fazla tüketilen kahve ve çay dişlerinizde lekeler oluşturabilir. Kahve ve çayı çok tüketirseniz, bol su içtiğinizden emin olun ve leke eklentilerini en az seviyede tutmaya çalışın”. (3)
Menshealth dergisinde kahve ve diş sağlığı ile ilgili , Boston Üniversitesinin bir araştırmasından bahsedilmekte ve şu şekilde özetlenmekedir :
” Boston Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada kahve içmenin, dişleri periodontal hastalıklardan yani diş etlerinde ve çene kemiğinde oluşan erime ve iltihaplardan korumaya yardımcı olabileceği ileri sürülmektedir .
Araştırmacılar, 30 yıl boyunca 1000’den fazla erkek üzerinde çalışmışlardır. Günde bir veya daha fazla kahve içenlerin az diş kaybı ve çene kemiği erimesi yaşadıklarını bulmuşlardır “. (4)
Daily mail bir makalesinde kahve tüketimi ile ilgili olumlu ve olumsuz yönleri ve bu konudaki uyarılarını şöyle özetlemiştir :
Bir fincan siyah kahve dişlerdeki çürütmeyi durdurmaya nasıl yardımcı olur ;
Bazı kahve çekirdeği türleri, plağa neden olan bakterileri parçalamaya yardımcı olabilecek özelliklere sahiptir.
Kahve, diş çürüklerinden sorumlu plaklara neden olan bakteriyel biyofilmlerin oluşumunu bozabilmektedir.
Bu heyecan verici bir sonuç olsa da, aşırı kahve tüketimiyle ilişkili problemlerin, diş yüzeylerinde lekeler ve kahve içerisindeki asitin diş minesine olan olumsuz etkilerine de dikkat etmeliyiz. Kahveye çok fazla şeker ve krema ilave ederseniz, diş sağlığı üzerindeki olumlu etkileri muhtemelen kalmayacaktır.” (5)

Diş ve diş eti sağlığına olumlu katkıda bulunabilmesi için kahvenin sade içilmesi önerilmektedir.

Bütün bu görüşlerden hareketle günde bir veya birkaç fincan sade olarak tüketilen kahvenin, diş çürüğü oluşumunun engellenmesine yardımcı olabildiği ve diş eti sağlığına katkıda bulunduğu söylenebilir.
Bununla beraber, ilave şeker ve kremanın gereksiz kalori alımına neden olduğu, aşırı kahve tüketiminin dişlerde leke oluşturabildiği ve içerisindeki asitlerin de diş minesinde aşınmalara yol açabildiği unutulmamalıdır.
Kahve içildikten sonra dişlerin fırçalanması veya en azından ağızın su ile çalkalanmasının da diş minesinde oluşabilecek kahve lekelerini ve kahve asidi aşınmalarını azaltmada yardımcı olacağı belirtilmektedir.

 

 

 

Kaynaklar :
1) Mayo Clinic
2) Journal of Conservative Dentistry
3) Amerikan Dişhekimleri Birliği
4) MensHealth
5) DailyMail UK

750 views

Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.