Diş Eksikliği Nedeniyle Oluşabilecek Rahatsızlıklar

Diş estetiği tedavisi gereksiniminin en büyük nedenlerinden biri eksik dişlerin boşluklarıdır. Diş eksikliği nedeniyle oluşabilecek rahatsızlıklar sadece estetikle sınırlı değildir. Konuşmada, çiğnemede ve genel  vücut sağlığında da bozulmalara neden olabilir.

Diş eksikliği nedeniyle oluşabilecek rahatsızlıklar birkaç maddede özetlenebilir.

Estetik Sorunlar : Eksik diş boşluğu özellikle ön bölgedeyse,  konuşmak ve gülmek kişiler için büyük oranda sorun olur. Bu durum özgüven eksikliği hatta asosyal bir yaşam tarzına kadar gidebilir. Eksik diş sayısı birden fazlaysa sadece diş boşlukları değil, yanaklarda çökme, dudak ve çevresindeki dokularda  kırışıklıklara da neden olabilir.

Ön bölgede tek bir dişin kaybı bile estetik anlamda ciddi sıkıntılara neden olabilir

Çiğneme Fonksyonunda  Eksilme : Eksik diş sayısının fazlalığı ile doğru orantılı artar. Besinleri çiğnemek zorlaşacağı için yemek yeme oldukça sıkıntılı hale gelir.

Konuşma zorluğu : Ön bölgedeki dişlerin en önemli foksyonlarından biri de konuşmaya katkılarıdır. Konuşma sırasında bazı harfler için dil ve alt dudak ön dişlerin belli bölgelerine temas ettirilir. Bu bölgedeki diş eksiklikleri  fonasyonda sorunlara  neden olur.

Dişlerin Kayması ve Uzaması : Eksilen diş boşluğuna doğru kayan dişler kendi konumlarını kaybeder ve bu dişler de estetik olarak eğik ve sıkıntılı görünür. Boşluğun karşısındaki dişler de uzayarak kötü görünürler. Boşluğa doğru kayan ve uzayan dişlerin çene kemiği bağlantıları da azalabilir ve zamanla sallanmaya başlayabilirler.

Dişlerde, çekim sonrası oluşan boşluğa doğru, ok ile belirtilen yönlerde kayma ve uzama eğilimi vardır
Yıllarla devam eden kayma ve uzamalar sonucu dişlerin doğrultuları bozulabilir ve çene kemiğine bağlantıları zayıflayabilir

Çene Kemiklerinde Zayıflama : Dişlerin çekildiği bölgedeki çene kemiğinde bir miktar erime olur. Çekilen diş sayısı arttıkça bu erime fazlalaşır. Sonraki yıllarda yapılacak damak protezlerinin kullanımı zorlaşır. Diş implantı yapılabilmesi için de zayıflamış çenekemikleri sorun oluştururlar. Bu nedenle  çene kemiği kalınlaştırma ameliyatları gerekebilmektedir.

Çene Ekleminde Rahatsızlıklar : Eksik diş sayısı hem fazla hem de tek tarafta ise, o bölgede yemek çiğnenemez. Tek taraflı çiğneme durumu uzun süre devam ederse çene eklemi tek taraflı zorlanacağı için sorunlar başlar. Çenede tıkırtı sesleri, ağız açılmasında zorluk, kulak ve şakaklara yayılabilen çene eklemi ağrıları olabilir.

Sindirim Sistemi Rahatsızlıkları : Eksik diş sayısının fazlalığı, besinlerin az öğütülmesi ve büyük parçalar halinde yutulmasına neden olur. Bu durumun sindirim sistemi üzerinde de olumsuz etkileri vardır.

Kalp ve Damar Hastalıkları Riski : Bu konuda  Amerikan Kalp Derneği, orta yaşta iki veya daha fazla dişin kaybedilmesi sonucu kalp ve damar hastalığı riskinin artmasıyla ilişkili bir çalışma yayınlamıştır.

Bu çalışmada yaşları 45 ila 69 arasında değişen  yetişkin bireyler takip edilmiştir. Araştırmaya başlangıçta kardiyovasküler hastalığı olmayan yetişkinler seçilmiştir. Araştırmacılar, hiçbir diş kaybı olmayan, bir diş kaybı ve 12-18 yıl içinde iki veya daha fazla diş kaybı olan kişilerde kardiyovasküler hastalık görülme sıklığını izlediler.

Çalışmanın başlangıcında 25 ila 32 doğal dişi olan yetişkinlerden, araştırma sonunda  iki veya daha fazla dişini kaybedenlerin, diş kaybı olmayanlara kıyasla yüzde 23 oranında artmış kardiyovasküler hastalık riski olduğu açıklanmıştır.

Çalışma döneminde bir dişini çektirenler  arasında kardiyovasküler hastalık riskinde kayda değer bir artış olmamıştır.

Araştırma süresince  tüm katılımcılar arasında kardiyovasküler hastalık riski, dişini kaybetmeyenlere göre, iki veya daha fazla dişini kaybedenler arasında yüzde 16 artmıştır. ( 1 )

Kaynak 1  : ScienceDaily

356 views

Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.