Toplumumuzda çok tüketildiği için diş sağlığı ve çay konusu merak edilmektedir. Kökleri 4.000 yıl öncesine dayanan yeşil çay, uzun zamandır Asya kültüründe popüler bir içecek olmuş ve batılı ülkelerde de giderek daha fazla tanınmıştır. Geleneksel eski Çin ve Japon tıbbı, yeşil çay tüketiminin hastalıkları ve yaraları iyileştireceğine inanırken, son bilimsel çalışmalar, özellikle kilo kaybı, kalp sağlığı ve kanser önleme konusunda yeşil çay içmenin sağlık açısından faydalarını göstermeye başlamıştır.
Amerikan Periodontoloji ( diş eti hastalıkları ve tedavisi ) Akademisi’nin (AAP) resmi yayını olan Periodontoloji Dergisi’nde yayınlanan bir çalışma, yeşil çay tüketiminin başka bir faydasını daha ortaya koymuştur. Araştırmacılar, yeşil çayın düzenli olarak tüketilmesinin, sağlıklı dişler ve diş etlerini korumaya yardımcı olabileceğini açıklamışlardır.
Bu çalışmada, 940 erkeğin diş eti incelemiş ve düzenli olarak her gün bir fincan yeşil çay içenlerin, az yeşil çay tüketenlere göre daha iyi diş eti sağlığına sahip oldukları bulunmuştur.

Japonya’da Fukuoka’daki Kyushu Üniversitesi’nden yazar Dr. Yoshihiro Shimazaki şu açıklamayı yapmıştır:
” 49-59 yaşlarındaki diş eti hastalığı olan erkek katılımcılar incelenmiştir. Hastaların dişleri ile diş etleri arasındaki bağlantı zayıflaması ve bu zayıflamaya bağlı diş ve diş eti arasında oluşan boşluklar değerlendirilmiştir. Araştırmacılar düzenli olarak yeşil çay içen kişilerde bu bulguların daha düşük olduğunu gözlemlemişlerdir.Yeşil çayın periodontal hastalık belirtilerinin azalmasına yardımcı olma yeteneği, antioksidan içeriğinden kaynaklanabilir. Yapılan çalışmalar, antioksidanların vücuttaki inflamasyonu azaltma kabiliyetini göstermiştir. Yeşil çay vücudun periodontal bakterilere karşı enflamatuar tepkisine müdahale ederek, periodontal sağlığın desteklenmesine yardımcı olabilir. Periodontal sağlık, genel sağlığı olumlu yönde desteklediği için birçok hastalık önlenebilir. Periodontal hastalık, dişleri destekleyen diş etleri ile çene kemiğini etkileyen kronik bir hastalıktır. Kalp damar hastalıkları ve diyabet gibi diğer hastalıkların ilerlemesi ile ilişkilendirilmektedir. Periodontistler, sağlıklı diş etleri için, genel sağlığın kesinlikle gerekli olduğuna inanmaktadır. Bu nedenle periodontal sağlıkla birlikte genel sağlığı arttırmaya yönelik düzenli yeşil çay içmek gibi basit yollar bulmak çok önemlidir.” ( 1 )
Illinois Üniversitesi Dişhekimliği Koleji’nden bir ekip de siyah çayda bulunan bileşiklerin, Lactobacillus ve Streptococcus mutans gibi diş çürüğüne neden olan bakterilerin büyümesini baskılayabildiğini, böylece çay içmenin diş çürüklerinin önlenmesine yardımcı olabileceğini bulmuşlardır.
Dişlerin üçer dakika arayla, beş kez siyah çay ile yıkanması yöntemi ile yapılan bir deney sonucunda, plak bakterilerinin büyümesinin ve asit üretiminin durduduğunu tespit etmişlerdir. Bu araştırmayı yapan Dr. Christina Wu, siyah çayın diş sağlığı üzerinde önemli bir katkısı olabileceğini açıklamıştır.

İngiliz Dişhekimliği Birliği ise hem siyah hem de yeşil çayın, diş plağı oluşumuyla mücadelede yardımcı olabileceğini bildirmiştir. ( 2 )
Bu ve benzeri çalışmalar sonrası diş sağlığı ve çay ile ilgili elde edilen bulgular, hem siyah hem de yeşil çayın, diş eti ve dişler üzerinde olumlu etkileri olabileceğini göstermektedir.
Bununla beraber aşırı tüketimin dişlerde renklenmeye neden olabileceği unutulmamalıdır. Diş yüzeylerinde oluşan bu renklenmeler diş temizliği ile uzaklaştırılabilse de özellikle beyaz renkli estetik dolgularda oluşan renklenmeler temizlenemeyebilir. Şeker katılarak içilen çayların ise ayrıca dişlerde çürük oluşumunu arttırabileceği de unutulmamalıdır.
Kaynak 1 : Amerikan Diş Eti Hastalıkları ve Tedavisi Akademisi
Kaynak 2 : Oral Health
179 views