Hamilelik döneminde diş ve ağız sağlığı ile ilgili değişiklikler gözlenebilir. Bu değişiklikler dişler ve diş etinde enfeksiyon, ağrı, hassasiyet veya sadece çiğneme konforunda bozulma şeklinde açığa çıkabilir. Hamilelikte diş ve ağız sağlığı ile ilgili oluşabilen bu değişikliklere ilişkin merak edilenler Amerikan Diş Hekimleri Birliği ( ADA ) tarafından şu başlıklarda özetlenmiştir.
Günlük diş ve ağız bakımı alışkanlıklarımı değiştirmem gerekir mi ?
Günde iki kez florürlü bir diş macunu ile dişler fırçalanır ve diş aralarına günde bir kez diş ipi ile temizlik yapılırsa , iyi bir ağız temizliği sağlanmış olur. Gebelikte yeterli ağız bakımı yapılmaması nedeniyle diş ve diş eti rahatsızlıkları oluşabilir. Bu rahatsızlıklara bağlı erken doğum, intrauterin büyüme kısıtlaması benzeri durumlarla karşılaşmamak için ağız temizliği ihmal edilmemelidir . Dişhekimine muayene olarak günlük diş ve ağız bakımı alışkanlıkları hakkında konuşulmalı ve herhangi bir değişiklik yapılması gerekiyorsa öğrenilmelidir.

Diş etlerim neden kanıyor ?
Hamilelik döneminde vücutta psikoljik ve biyolojik değişiklikler olur. Tüm kadınların yaklaşık yarısında gebelik gingivitisi gelişir. Bu rahatsızlık gebeliğin ikinci ve sekizinci ayları arasında en sık görülen hafif bir diş eti hastalığıdır. Genellikle doğumdan sonra geçer. Hormonlar diş etlerini özellikle fırçalanmayan diş yüzeylerinde oluşan plak yardımıyla daha kolay tahriş eder ve diş etlerinin kırmızı, hassas, acılı ve kanamalı hale gelmesine neden olabilir. Bu durum için günde iki kez fırçalama, bir kez de diş aralarının temizlenmesi önerilir. Diş ve diş etlerini sağlıklı tutmak için yapabilecek diğer işlemler için dişhekimine danışılması önerilmektedir.
Her bebek bir diş kaybetiriyor mu ?
Hayır, bu eski ve yanlış inanıştır. Bir dişi kaybetmek, hamileliğin normal bir parçası değildir ve gerçekleşirse, büyük olasılıkla zaten mevcut bir diş problemi var demektir. Bununla birlikte, dişler biraz gevşek gibi hissedilebilir. Mayo Clinic’e göre progesteron ve östrojen, diş eti hastalığı olmasa bile dişleri yerinde tutan bağları ve kemikleri gevşetebilir. Çoğu zaman bu durum hamilelikten sonra ortadan kalkar
Sabah bulantı ve kusma oluyor. Ne yapmalıyım ?
Ne yazık ki sabah bulantısı günün herhangi bir saatinde de olabilir. Kusma, diş minelerini zayıflatabilecek ve diş etlerini tahriş edebilecek mide asitleri içerir. Kusma sonrası ağız yıkadıktan sonra fırçalama yapmak, mide asidinin diş minelerine zarar vermesini engellemeye yardımcı olabilir. Bir bardak su ve bir çay kaşığı karbonat ile hazırlanmış gargara ile ağızı yıkamak ve tükürmek, yarım saat sonra da dişleri fırçalamak önerilmektedir.
Hamilelikte Dişhekimine gitmek güvenli midir ?
Evet! Dişhekimi, diş eti rahatsızlığının kontrol altına alınmasına yardımcı olmak için gebeliğin 4, 5 ve 6. aylarında gerekli tedavileri uygulayabilir. Dişhekimine son ziyaret 6 aydan daha önceyse veya ağızda herhangi bir değişiklik fark edilirse muayene olunmalıdır. Hamilelik dönemi boyunca dişhekimi ve jinekoloğun koordineli şekilde takibinde olunması önerilir.
Diş fırçalarken kusma ve öğürme refleksine karşı ne yapabilirim ?
Hamilelikte bazı şeyler ( hatta bazen her şey) sizi rahatsız edip öğürme ve kusma refleksine neden olabilir. Kişisel olarak bunların neler olduğunun tespitine çalışılmalıdır. Diş macununu farklı tat ve aromada olanla değiştirmek işe yarayabilir, daha küçük başlı bir fırça kullanmak ve günün farklı saatlerinde diş fırçalamak da öğürme ve kusma refleksini azaltmada yardımcı olabilir.

Yediğim besinler bebeğimin dişlerini nasıl etkiliyor ?
Bebeğin dişleri, hamileliğin üç ve altıncı ayları arasında gelişmeye başlar ve iyi beslenmek, onların doğru biçimde şekillenmesine yardımcı olacaktır. A, C ve D vitaminleri ile beraber protein, kalsiyum ve fosfor içeren bol miktarda besin tüketilmelidir. Folik asit takviyeleri alınabilir ve yüksek folat içeren yiyecekler tüketilebilir. Gerekli miktarda florür içeren içme suları da dişleri güçlendirir.
Hamilelikte diş röntgeni çektirmek güvenli midir ?
Evet, hamilelik sırasında diş röntgeni çektirmek, ancak gerekli tedbirler alındığında güvenlidir. Dişhekimi, karın bölgesini en yüksek derecede koruyan, özel, radyasyon geçirmeyen bir önlükle kapatarak röntgen çekmelidir. Ayrıca tiroid bezlerini radyasyondan korumak için, koruyucu tiroid yakasıyla boğaz da kapatılmalıdır.
Hamilelikte diş tedavileri güvenli midir ?
Amerikan Obstetrisyenler ve Jinekologlar Kongresi, diş dolguları ve diş kronları ( diş kaplamaları ) gibi işlemlerin, potansiyel enfeksiyonları önlemek için hamilelik sırasında güvenli ve önemli olduğunu kabul etmektedir. Bu işlemlerin mümkünse ikinci üç aylık dönemde, yani 4, 5 ve 6. aylar döneminde yapılması önerilmektedir. Diş beyazlatma gibi kozmetik işlemler, doğum sonrasına kadar ertelenmelidir.
Kaynak : Amerikan Dişhekimleri Birliği
160 views