Porselen diş kaplamaları diş estetiği tedavisi dendiğinde merak edilen ilk uygulamalardandır. Tek diş, bitişik birkaç diş veya köprü olarak yapılabilir. Dişhekimliği terminolojisinde sabit protez denilen ve diş kronu olarak adlandırılan diş kaplamalarının yapım gerekliliği başlıca şu durumlardır:
Dolgu ile restore edilemeyecek kadar madde kaybı olan dişlere yapılan kaplamalar.
Çekilmiş dişler yüzünden oluşan diş boşluklarının tamamlanmasında yapılan köprüler.
Sabit protez yapımı amacıyla yerleştirilen diş implantlarının üzerine yapılan kaplamalar.
Estetik amaçla yapılan kaplamalar.
Genel olarak bu nedenlerle yapılan porselen diş kaplamaları metal alt yapı desteği kullanılanlar ile metal kullanılmaksızın sadece porselenden yapılan kaplamalar olarak ikiye ayrılabilir.

Zirkonyum porselen, ıps empress porselen, feldspatik porselen, laminate porselen, e–max press porselen, finesse all ceramic olarak bilinen porselenler full porselen kron veya tam porselen kaplama olarak anılan guruptadır.

Ips empress, finesse, e-max üretici firmaların koyduğu marka isimleridir. Zirkonyum porselenlerin adı ise bu tip kaplamaların alt yapısında sağlamlık için kullanılan zirkonyum maddesinden gelmektedir. Zirkonyum porselenler manuel sistem ve CAD – CAM sistem ( Computer Aided Design – Computer Aided Manufacturing ) olarak iki farklı teknikle yapılabilir. CAD-CAM zirkonyum sistemi, yapılacak kaplamanın zirkonyum alt yapısının bilgisayarda dizayn edilmesi ve üretilmesi esasına dayanır. Üretim maliyeti yüksek olmakla beraber oldukça hassas ve kaplanacak dişe net uyum sağlayan yapım tekniğidir. Laminate diş kaplamaları ise kullanılan tekniğin adıdır. Laminate kaplamalar porselen kullanılarak yapılabildiği gibi kompozit yani ışınlı dolgu maddesi kullanılarak da yapılabilir.
Son yıllarda yapımı ve kullanımı oldukça artan tam porselen kronlar, metal destekli porselenlere göre avantaj ve dezavantajlara sahiptir.
Tam porselen kronların en büyük avantajı estetik olarak doğal dişe çok daha yakın görünümde olmalarıdır. Alt yapılarında metal olmaması, ışık geçirgen ve hafif şeffaf bir görünümde olmalarını sağladığından daha canlı ve estetik dururlar. Metal alt yapı bulunmaması da belli durumlarda daha ince yapılabilmelerini mümkün kılar. Bu da kaplanacak dişin daha az kesilmesi veya aşındırılması demektir.

Dezavantaj olarak en önemli sıkıntı daha kırılgan olmalarıdır. Zirkonyum porselenler dışında olan full porselenler eksik dişlerin olduğu durumlarda yapılan köprü protezlerinde kullanılamazlar. Birkaç diş bitişik olarak yapılması gereken diş kaplamaları da zirkonyum porselenlerden yapılabilir. Çiğneme sırasında oluşan ezme kuvvetine karşı yeterli direnci gösterseler de gerilme ve bükülme dirençleri düşüktür. Metal destekli porselenlere göre kolay kırılırlar. Ekonomik olarak da metal destekli porselenlere göre daha pahalıdırlar. Şeffaf olmaları avantaj iken bazı durumlarda sıkıntı oluşturabilir. Kaplanacak diş çok koyu renkli ise alttan koyu renk yansıması olabilir. İmplant üstü protezlerde, implant alt yapının metal rengi alttan gri olarak yansıyabilir.
Sonuç olarak yapılması düşünülen tam porselen kaplama çeşidinin avantaj ve dezavantajlarını, dişhekimi ile hasta birlikte değerlendirmelidir. Yapılacak porselen türüne bu şekilde karar vermek oldukça sağlıklı bir yöntemdir.
717 views