Diş estetiği sağlıklı dişlerle birlikte sağlıklı diş eti ile desteklendiğinde oluşan ve devam eden bir durumdur. Diş eti renklenmeleri dışında, kişiden kişiye değişebilmekle beraber, genellikle sağlıklı diş eti gül kurusu pembe renkte, kızarık ve kanamalı olmayacak şekildedir. Sağlıklı diş eti, dişlere ve çene kemiğinin alveol denilen dişleri tutan bölümüne sıkıca yapışık olmalıdır. Kahverengi, siyaha yakın koyu renkte diş etleri veya diş eti rengindeki diğer değişiklikler çeşitli faktörlerinden kaynaklanabilir. Diş etlerinde ve ağız içi dokularda özellikle sonradan oluşan renklenmeler için mutlaka ilgili doktora danışılmalıdır. Koyu renkli diş eti renklenmeleri aşağıdaki maddelerden bir veya birkaçı nedeniyle olabilir.
- Melanin : Vücudumuzda doğal olarak cilt, saç ve göze rengini veren madde melanindir . Melanin fazla ise kişinin saçı, teni koyulaşır. Buna paralel koyu kahverengi veya siyah diş eti de vücutta fazla melanin bulunmasından dolayı olabilir. Kişinin diş etleri her zaman koyu renkte ise, endişelenecek bir sebep yoktur. Diş eti rengi kısa bir süre içinde değişir veya diş etlerinde siyah lekeler oluşursa, bu durum muhtemelen melanin kaynaklı değildir ve tıbbi bir sorunun belirtisi olabilir.
Melanin pigmenti fazlalığı nedeniyle koyu renkteki diş eti - Sigara ve tütün kullanımı : Vücudun içindeki özel hücreler melanin yapar. Tütün içindeki nikotin, daha fazla melanin üretmesine neden olabilir. Diş etleri de fazla melanin sonucu daha kahverengi veya siyah renge dönebilir. Renkteki değişiklikler yamalar halinde görünebilir veya ağzın tüm iç kısmını etkileyebilir. Yanakların ve alt dudağın içi de renk değiştirerek koyulaşabilir. Yapılan bazı araştırmalarda, sigara kullanımını bırakma ile diş eti renginin normale dönebildiği açıklanmıştır.
- İlaçlar : Minosiklin, akne ve klamidya gibi bazı enfeksiyonları tedavi etmek için kullanılır. Minosiklin’in nadir bir yan etkisi, bazen ağızda meydana gelebilen pigmentasyon veya renk değişikliğidir. Böyle bir yan etki görüldüğünde alternatif ilaçlar mevcut olabileceğinden, kişi doktoruna danışmalıdır.
Minoksilin kullanımı sonucu bölgesel olarak mavimsi renk almış diş eti - Amalgam dolgular : Amalgam renklenmeleri ağızın herhangi bir yerine ortaya çıkabilir ancak büyük oranda bir amalgam dolgunun yanında oluşur. Ağzın içinde siyah, gri veya mavimsi renkte ve yama gibi görünür. Amalgam dolgu ve kron yapmak için kullanılan metallerden kaynaklı oluşur. Herhangi bir sağlık riski oluşturmadığı için tedaviye genellikle gerek yoktur.
Amalgam dolgu veya alt yapısında metal içeren kaplamalar nedeniyle diş etinde koyu renklenmeler olabilir. Bu renklenmeler ilgili dişin yanında veya yakınındaki diş etinde oluşur - Akut nekrotizan ülseratif diş eti iltihabı ( ANUG ): Ateş, ağrılı diş etleri ve kötü kokulu nefeslere neden olur. Bu enfeksiyon, diş eti üzerinde ölü doku tabakası oluşturması halinde siyah veya gri renklenmeye neden olabilir. ANUG , kötü ağız hijyeni, stres, uyku eksikliği veya sağlıksız beslenme nedeniyle oluşabilir. Erken belirtileri arasında dişeti kanaması, ağız kokusu, ağızda çok miktarda tükürük salınımı hissedilir. Ülseratif alanlar dişlerin kenarlarındaki diş etlerinde oluşabilir. Tedavi basittir. Dişhekimin yazacağı antibiyotik ve gargara kullanımı sonrası yapacağı diş eti tedavisi genellikle sorunu çözer. Tedavi sonrası yapılacak düzenli diş fırçalama, diş ipi kullanımı gibi kişisel ağız bakımı, tekrarlanan enfeksiyonların önlenmesine yardımcı olacaktır.
Akut Nekrotizan Ülseratif Gingivitis ( ANUG ) yaygın ve ağrılı olmakla beraber kolay tdavi edilebilir bir diş eti hastalığıdır. Diş etlerinde Beyaz renkli ülseratif alanlar ile koyu kırmızı hiperemik bölgeler görülebilir. - Addison hastalığı : Yüksek melanin üretimine neden olabilir. Addison hastalığı çeşitli hormonlar yapan adrenal bezleri yeterli hormon üretmekten alıkoymaktadır. Erken belirtiler yorgunluk, fazla susama hissi, istenmeyen kilo kaybı, iştahsızlık, zayıflamış kaslar olabilir. Addison hastalığı ilerledikçe, diş etileri ve dudakların renginde koyulaşma olabilir. Vücudun diğer bölgelerinde de koyu cilt lekeleri görülebilir. En yaygın yerler dizler, eklemler, avuç içi çizgileri ve yara izleridir.
Addison hastalığı nedeniyle oldukça koyulaşmış, siyaha yakın diş eti görünümü
7. Peutz-Jeghers sendromu : Bu sendrom, polip veya kanser gelişme riskini artırabilecek genetik bir durumdur. Erken belirtilerden biri koyu mavi veya koyu kahverengi çillerin görünüşüdür. Bunlar, ağızda, el ve ayak parmaklarının derisinde görünebilir. Peutz-Jeghers sendromunda oluşan çiller genellikle çocukluk döneminde ortaya çıkar ve yaşla birlikte kaybolur. Yapılan genetik bir test ile kişinin Peutz-Jeghers sendromu olup olmadığı anlaşılabilmektedir.
Diş etindeki açık renklenmeler yazısı için tıklayınız
4.292 views