Diş İmplantı Yaptırmaya Karar Vermek

Son yıllarda diş implantı yaptıran kişi sayısında hızlı bir artış gözlenmektedir. Bu artış görece olarak diş implantı fiyatlarının azalması , artan ürün ve  üretici firma sayısı, bu tedaviyi  daha fazla sayıda hekimin uygulayabilmesiyle açıklanabilir. Diş implantları çene kemiklerinin içerisine yerleştirilen genellikle dubel şeklindeki minik vidalardır ve günümüzde neredeyse tamamı  titanyumdan üretilmektedir.  Diş implantı yaptırılırken asıl hedef eksik dişleri tamamlayacak olan diş protezlerinin yapımıdır.  Çene kemikleri  içerisine yerleştirilen fakat üzerine  protez yapılmayan implantın anlamı olmaz.  Bu sebeple diş implantı yapılmadan önce, asıl olan işleme yani uygun diş protezine karar verilmelidir.

Tamamen dişsiz çeneye iki adet implant yerleştirilerek resimdeki gibi hassas tutuculu takılıp çıkarılabilen protez yapılabileceği gibi altı veya sekiz implant yerleştirilerek sabit bir porselen köprü protezi de yapılabilir.

Aynı ağızda farklı tipte protezler planlanabilir. Bu konuda hastanın beklentileri önemlidir. Tamamen dişsiz bir ağıza 12 ile 16 arasında implant yerleştirilerek sabit protez yapılabilir. Bunun yanında ekonomik sıkıntılar, yeterli  çene kemiği kalınlığı olmaması gibi durumlarda  tek çeneye asgari 2 adet implant yerleştirilerek hassas tutuculu ( bilinen adıyla çıtçıtlı ) bir tam damak protezi  de yapılabilir.

Resimdeki gibi bir tarafta arka dişi kalmayan ağıza takılıp çıkarılabilen protez yerine, iki adet implant yerleştirilerek kullanımı daha rahat sabit porselen köprü yapılabilir.

Yapılacak diş implantları çene kemiğine direkt yerleştirilebiliyorsa genellikle 1,5 – 2 ay sonra hedeflenen protezler yapılır. İmplantların yerleştirilmesi yapay kemik  veya hastanın kendisinden  alınan destek kemik ilaveleri ile de olabilir. Bu durumda protezlerin  takılması 6 ay hatta daha uzun sürelerde olabilir. Beklenen bu sürelerin başta konuşulması , bu dönemde geçici de olsa bir protez yapılıp yapılmayacağı  öğrenilmelidir. Dişsiz geçirilecek sürelere tahammül ,  kişilerin ihtiyacına ve sosyal durumuna  göre değişebilir.

Birkaç örnekle açıklamaya çalıştığımız durum, farklı ağızlarda farklı protez  tiplerine göre farklı implant planlamalarının olabileceğidir. Hatta aynı ağızda dahi ekonomik durum ve süreye bağlı farklı implant sayıları ve protez tipleri yapılabilir. Bu tip alternatifler en başta hekim ve hasta arasında konuşulmazsa  sonuçta beklenmeyen ve istenmeyen protezler ortaya çıkabilir. Zaman kaybı, para kaybı ve beklentilerin karşılanamaması gibi durumların olmaması için hastalar sonuçta sahip olacakları protez tipini, en başta doğru öğrenmelidirler.

Bazı durumlarda diş implantı yaptırmanın avantajı yoktur. Hastalar bu tedaviyi yaptırmak istese dahi dişhekimi bu durumlarda uygun açıklamayı yaparak implant yapmayabilir. Diş implantı yaptırılmasının hasta açısından iki büyük avantajı  vardır. Birincisi hareketli  yani takılıp çıkarılan tipte protez kullananların sabit proteze sahip olabilmeleridir. Bu çiğneme ve konuşma konforu açısından çok önemlidir. İkinci büyük avantajı ise daha az sayıda diş eksikliklerinde, sabit protez yaparken dişlere zarar verilmemesidir. Bu işlem dişlerin aşındırılması , kesilmesi , yontulması veya traşlanması olarak anılan işlemdir.

Bazı durumlarda çekilmiş diş boşluğunun iki yanındaki dişler önceden kaplanmış veya doldurulmuş olabilir. Yapılmış bu restorasyonlarla  boşluğun yanlarındaki dişler önceden aşındırılmışsa , ilgili bölgeye implant yapımının avantajı da kalmayabilir. Diş boşluğunun iki yanındaki dişler zaten aşındırılmış olduğu için, bu dişlerde yapılacak küçük düzeltmelerle uygulanabilecek bir köprü protezi ,  implanta gerek olmaksızın eksik dişleri tamamlar.

Sonuç olarak gerekli olduğunda yapılan diş implantları ile desteklenen protezler, kişilere yeme, konuşma ve estetik olarak büyük katkı sağlamaktadır. Bunun yanında implant yapılmaksızın da yaklaşık sonuçlar alınabilecekse kişiler diş implantı yaptırmak konusunda mecburiyet hissetmemelidir.  Bu açıklamalar doğrultusunda ,  hastanın talepleri ve dişhekiminin yönlendirmeleri  ile ortaya çıkacak olan tedavi protokolü, sonraki süreçte kabulü en sorunsuz yol görünmektedir.

163 views

Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.