Kalp Hastalıkları, Pankreas Kanseri ve Alzheimer ile Diş Eti Hastalıkları ( Periodontitis ) İlişkisi

Son yıllarda yapılan bilimsel çalışmalar, diş eti ve çene kemiği hastalığı olan  periodontitisin,  alzheimer, pankreas kanseri ve kalp hastalıkları ile ciddi bağlantılarının olabileceğini ortaya koymuştur. Bu konuda yapılan açıklamaları kısaca şu şekilde özetleyebiliriz :

Diş ve Ağız Sağlığı ile Genel Sağlık birbirinden ayrılmaz bir bütündür.

Alzheimer

2010 yılında, New York Üniversitesi’nden (NYU) araştırmacılar, 20 yıl süren bir çalışma yapmışlar, araştırmayı 1984 yılında denekler 70 yaşın üzerindeyken sona erdirilmişler,  diş eti iltihabı ile Alzheimer hastalığı arasında bir bağlantı olduğu sonucuna varmışlardır.

2013 yılında, Birleşik Krallık merkezli Central Lancashire  Üniversitesi  araştırmacıları, Alzheimer hastası olan 10 hastadan alınan beyin örneklerini, hastalığı olmayan insanlardan alınan 10 beyin örneğiyle karşılaştırmışlardır. Alzheimerlı  beyin örneklerinde  Porphyromonas gingivalis bulunduğunu, ancak Alzheimer olmayan kişilerin beyinlerinden alınan örneklerde olmadığını tespit etmişlerdir. Bu mikroorganizma   genellikle kronik diş eti hastalığına neden olan bakteridir. Yapılan açıklamada bu hareketli bakterilerin ağızdan yayılarak  beyine iki ana yoldan ulaşabileceği , bu yolların kan damarları ve sinirler olduğu söylenmiştir.

Pankreas kanseri

Boston, MA’daki Harvard Halk Sağlığı Okulu’ndan bir araştırma ekibi, 2007’de, diş eti hastalığı ve pankreatik kanser arasındaki bağlantıya dair güçlü kanıtları bildiren ilk kişiler olmuştur.

Harvard araştırmacıları, 51.000’den fazla erkeğe ait bir çalışma  içeren ve 1986’da veri  toplanmaya başlanan  elde edilen verileri inceleyerek, diş eti  hastalığı öyküsü olan erkeklerin % 64 oranında pankreas kanseri  riskinin arttığını açıklamışlardır. Bununla birlikte,  bu çalışmada diş çürümesi ve pankreas kanseri arasında bağlantı bulunmadığı açıklanmıştır.

2012’de aynı araştırmacılarca yapılan bir takip çalışması sonucunda, periodontitise neden olan bakterilerin, pankreatik  kanserin  nedeni mi yoksa sonucu mu olduğununun  tespit edilemediği açıklanmıştır.

Kalp hastalıkları

2008 yılında, İngiltere Bristol Üniversitesi’nde  ve Dublin İrlanda’daki Cerrahlar  kötü ağız bakımının kalp hastalıkları riskini artırabildiğini açıklamışlardır. Araştırmacılar, diş eti kanaması olan kişilerde ağızdan gelen bakterilerin kan dolaşımına girip trombositlere yapışabildiklerini, böylece kan pıhtıları oluşturarak  kalp krizi riskini arttırdığını söylemektedir.  Bristol Üniversitesi’nden Prof. Howard Jenkinson  bu çalışma sonrası konuya ilşkin “Kardiyovasküler hastalıklar şu anda batı dünyasında en büyük ölüm nedenidir.  Streptococcus gordonii ve  Streptococcus sanguinis gibi ağız bakterileri yaygın enfeksiyöz mikroplardır  ve kalp hastalıkları için bağımsız bir risk faktörü olduğunu kabul ediyoruz” açıklamasında bulunmuştur.

Diş ve ağız bakımının genel sağlığımız açısından oldukça önemli olduğu görülmektedir.  Bu sebeple Amerikan Dental  Hijyenistleri  Derneği  (ADHA)  günde iki kez 2 dakika diş fırçalamayı tavsiye etmektedir.  ADHA  ayrıca, günlük diş ipi ve ağız gargaraları kullanımını da önermektedir.

Kaynak : MedicalNewsToday

127 views

One Comment

  1. Pingback: periodontitis

Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.