Diş Fırçası Tarihçesi
Günümüzde bilinen diş fırçaları kullanılmaya başlanmadan önce, bu amaçla misvak, kuş tüyleri, hayvan kemikleri , ağaç kıymıkları ve kirpi iğneleri kullanıldığı bilinmektedir.
Misvak dış kabuğu soyulmuş ağaç dalının içindeki liflerden ibarettir. Liflerin açıldığı kısım dişlerin fırçalanması için kullanılır. Diş temizliği amacıyla kullanıldığı düşünülen en erken misvak, M.Ö. 3500 yılına aittir ve Babil’de bulunmuştur. Milattan önce 3000’e ait Mısırlı bir mezarda ve milattan önce 1600’de Çin’e ait bazı kayıtlarda da diş fırçasından bahsedilir. Yunanlar ve Romalılar, kürdan benzeri ağaç dallarını kullanmışlardır.
Günümüz modern diş fırçasına benzeyen ilk örnekler, hayvan kemiklerinden ve domuz kıllarından yapılmış olup, 619 – 907 yılları arasında Tang Hükümdarlığı döneminde Çin’de kullanılmıştır. Kıllı diş fırçaları Çin’den Avrupa’ya gezginler tarafından getirilmiş ve Avrupalıların diş fırçası kullanmaya başlaması bu sayede olmuştur.
Milattan sonra 17. yüzyılda Avrupa’da kullanılmaya başlayan diş fırçasıyla ilgili ilk kayıt, Anthony Wood’un 1690 yılında yazdığı otobiyografisindedir. Avrupalılar, Çinlilerin domuz kıllarından yapılma diş fırçalarını çok sert buldukları için at kılından yapılan ve daha yumuşak olan diş fırçalarını tercih etmişlerdir.
Avrupa’da İngiliz William Addis’in diş fırçasını 1780 yılında üreten ilk kişi olduğu bilinmektedir. 1770 yılında bir isyana sebebiyet verdiği için hapse giren Addis, gece yediği yemekten arta kalan hayvan kemiğine küçük delikler açmış, bir gardiyandan aldığı hayvan kıllarını, üzerinde delikler açtığı hayvan kemiğine yapıştırıcı kullanarak yapıştırmıştır. Hapishaneden çıkmasının ardından bu yöntemle hazırladığı diş fırçalarını üretmek üzere kendi işini kurmuş ve kısa sürede büyütür. Bu şirket, 1996 yılına kadar aynı aileye ait olarak üretimi sürdürmüştür. Wisdom Diş Fırçaları adı altında faaliyet gösteren şirket, Birleşik Krallık’ta her yıl 70 milyon adet diş fırçası üretmektedir. 1800’lerin ortalarına gelindiğinde diş fırçaları, İngiltere, Fransa, Almanya ve Japonya’da üretiliyor, ucuz olanlarda domuz kılı, daha pahalı olanlarında porsuk kılı kullanılıyordu.


Diş fırçalarında hayvan kılı kullanımı, bakterilerin üremesine elverişli bir ortam olmasının yanı sıra kısa sürede kurumadıkları için problem oluşturmaktaydı, ayrıca hayvan kılları çok geçmeden dökülüyordu. Bazen kemiğin yerine fil dişi ya da ahşap da kullanılıyordu. 1800’lü yıllarda burjuva ve aristokrat sınıf için gümüş ve altın saplı diş fırçaları da üretilmekte ve kullanılmaktaydı.


1900’lü yılların başında selüloid sapı olan diş fırçaları üretilmeye başlandı. Bu yıllara kadar kullanılmakta olan doğal hayvan kıllarının yerine naylon gibi sentetik malzemeler, 1930’lu yıllarda ilk olarak DuPont tarafından kullanıldı. Naylon sapı ve naylon kılları olan ilk diş fırçası 24 Şubat 1938’de satışa sunuldu. Dünyanın ilk elektrikli diş fırçası ise İsviçre’de 1954’te icat edildi. Günümüzde normal ve elektrikli diş fırçaları olduça çeşitli şekil ve özellilerde üretilmekte , birbirine göre farklı avantajları bulunmaktadır (elektrikli ve normal diş fırçası karşılaştırması için tıklayınız )
Johnson & Johnson, 1980’lerin ortalarında Reach adını verdikleri diş fırçasını üretti. Reach diş fırçaları, fırçalama etkinliğini arttırmak için sapı açılandırılmış ve farklı kıl tasarımına sahip ilk diş fırçasıydı. Diş fırçası üreticileri benzer modelleri kısa sürede piyasaya sürmeye başladı (diş fırçalama yöntemleri için tıklayınız ).
Diş İpi Tarihçesi
Diş ipinin ilk kullanım tarihi kesin olarak bilinmemektedir. Bununla birlikte araştırmacılar, diş ipinin tarih öncesi çağlarda kullanıldığına dair ipuçları bulmuşlar , at kıllarının diş ipi olarak kullanıldığını ileri sürmüşlerdir. 1815 yılında Amerikalı diş hekimi Dr. Levi Spear Parmly, ipek ipliği diş ipi olarak kullanma fikrini ileri sürmüş , meslek hayatının ilerleyen dönemlerinde günlük diş fırçalama ve diş ipi kullanımının önemini vurgulayan bir kitap yayınlamıştır.
1882 yılında Codman ve Shurleft Company tarafından ipek kullanılarak seri olarak diş ipi üretimi yapılmaya başlanmıştır. 1898 yılında ise ilk diş ipi patenti Johnson & Johnson firması tarafından alınmıştır.

1940’lı yıllarda II. Dünya Savaşı ile birlikte ipek fiyatlarının artması ve parçalanma eğilimi nedeniyle, diş ipi yapımı için ipek yerine naylon kullanılmaya başlandı. Günümüzde bazı çeşitlerde Gore-Tex kullanımı, hassas diş etleri için süngerimsi diş ipi ve yumuşak diş ipi, çeşitli aromatik maddelerle tatlandırılmış diş ipi çeşitleri başta olmak üzere oldukça geniş bir yelpazede ürünler bulunmaktadır. Diş ipi, diş fırçası ve diş macunu ( diş macunu ne işe yarar tıklayınız ) ile birlikte en önemli kişisel diş temizliği ürünlerinden biri olarak kullanılmaktadır ( diş ipi kullanımı için tıklayınız ).
Not : Fotoğraflardaki ürünler kendi koleksiyonumuzda bulunmaktadır.
313 views