Kompozit Laminate Veneer

Diş estetiği tedavisi dendiğinde ilk akla gelen uygulamalardan olan laminate veneer diş kaplaması , kullanılan malzeme açısından porselen laminate (tıklayınız) ve kompozit  laminate olmak üzere iki ana grupta toplanabilir. Kompozit laminate veneer  işlemi  direkt veya indirekt yöntemle yapılabilir. İndirekt yöntem ağız dışında hazırlanan ve dişler üzerine sonradan uygulanan tekniktir. Bu yöntem direkt uygulamaya göre daha zor, zahmetli ve pahalı olsa da görece olarak daha başarılı sonuçlar verebilmektedir. Direkt kompozit laminate veneer yapımı ise , kompozit dolgu malzemesi ile yani bilinen adıyla  ışınlı dolgu ile yapılan ve doğrudan dişler üzerine uygulanan  tedavi yöntemidir. Bu yöntem diş estetiği tedavisi uygulamalarında en çok tercih edilen işlemlerden biridir.

Kompozit  Laminate Veneer yöntemi aşağıdaki durumlarda uygulanabilir :

Diş yüzeylerindeki  renklenmelerin  kapatılması

Flourozis nedeniyle renklenmiş dişlere kompozit laminate uygulaması

Diş minelerindeki aşınma ve ufak kırılmalarla oluşan şekil  bozukluklarının düzeltilmesi

Dişler arasındaki seyrekliklerin ( diastema ) kapatılması (tıklayınız)

Dişler arasındaki diastemaların kapatılması

Anatomik olarak bozuk şekilli diş veya dişlere daha estetik bir görünüm kazandırılması

Uygun durumlarda ön bölgedeki dişlerde boyların uzatılması , gülüş hattının düzenlenmesi

Kompozit Laminate Veneer uygulaması ile diş boylarının uzatılması , ufak kırıkların tamiri ve gülüş hattının düzenlenmesi

Kırık dişlerin tamiri

Kompozit Laminate Veneer ile kırık diş tedavisi

Ön bölgedeki dişlerin özellikle dudak ile temas eden yüzeylerinde oluşan aşınma ve  çürüklerin doldurulması

Dişlerin dudak yüzeylerinde oluşan çürük ve aşınmaların kompozit laminate ile tedavisi

Kompozit Laminate Veneer  uygulaması yapılmaması gereken ağızlar ve dişler de şöyle sıralanabilir :

Alt ve üst çene kapatıldığında, alt ve üst ön bölgedeki dişlerin uç uca kapandığı durumlar

Alt çenenin çıkık , alt dişlerin bu sebeple üst dişlerden daha önde olduğu ağızlar

Çürük aktivitesinin çok yüksek olduğu, dişlerin kolay çürüyebildiği  ağızlar

Kötü ağız hijyeni  , düzenli  fırçalanmayan bakımsız dişler

Aşırı sigara , kahve benzeri yüksek miktarda leke oluşturan madde tüketimi

Kompozit Laminate Veneerlerin avantaj ve dezavantajları :

Kompozit Laminate Veneer  kaplamalar , dolgu veya diş kırıklarının tamiri için yapılıyorsa , kırık hattının düzenlenmesi ve çürük dokunun temizlenmesi gerekli olduğu için dişlerde aşındıma yapılır. Tedavi amaçlı değil de sadece estetik için yapılıyorsa diş veya dişler üzerinde hiç aşındırma yapılmayabilir. Bu yöntemin en büyük avantajlarından biri budur. Yapılan kompozit laminate kaplama düşse bile , diş orijinal ilk formunda kalır.

Dişler üzerinde aşıdırma gerektirmeyen kompozit laminate uygulamasında anestezi yapılmasına dahi gerek yoktur. Hastalar iğne korkusu yaşamadan tedavi  tamamlanabilir.

Genellikle bir ya da birkaç dişi ilgilendiren uygulamalar bir , iki saat içerisinde tamamlanır. Tek seansta işlemin tamamlanması da hastalar açısından memnuniyet vericidir.

Kompozit aşınma direnci olarak diş minesinden  daha yumuşak bir malzemedir. Bu sayede kompozit laminate veneer  yapılan diş , karşıt çenedeki temas ettiği dişi aşındırıp zarar vermez.

Kompozit laminate veneer kaplamalar ,  porselen laminate veneerlere göre oldukça ekonomiktir. Yapılmış olan laminate kaplamalarda kırık olursa tamir edilebilmesi veya kolaylıkla yenilenebilmesi de büyük bir avantajdır.

Kompozit laminate veneer kaplamalar yapıldıktan sonra hasta memnun olmazsa ( dişlerde aşındırma yapılmayan uygulamalar için ) kompozitler sökülebilir. Bu durumda dişler , işlem yapılmadan önceki orijinal halinde kalmaktadır.

Bu avantajlarının yanında , kompozit renginin kötü ağız hijyeni , özellikle aşırı sigara, çay ve kahve gibi boyar maddelerin tüketimi ile uzun yıllar içerisinde koyulaşabilmesi , kompozitin porselen laminate kaplamalar kadar canlı durmaması ise başlıca dezavantajlarıdır.

949 views

Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.