Ağız ve Diş Sağlığı , Genel Sağlık İlişkisi

Ağız ve diş sağlığı genel sağlığımıza açılan bir penceredir.  Diş estetiği ve diş estetiği tedavisi, kişinin ağız sağlığı, diş sağlığı, aynı zamanda genel sağlığı iyi ise değer kazanır. ABD’nin önde gelen sağlık kuruluşlarından Mayo Klinik tarafından hazırlanan bir makalede bu konunun önemi anlatılmıştır.  Bu makalede ağız , dişler ve diş etlerinin sağlık durumunun ,  genel sağlığı nasıl etkileyebileceği  aşağıdaki şekilde  anlatılmıştır.

Ağız ve diş sağlığımızı korumak , vücudumuzdaki diğer organlarımızın da sağlıklı olmasına katkıda bulunur.

Ağız sağlığı ile genel sağlık arasındaki bağlantı nedir ?

Vücudunuzun birçok alanında olduğu gibi ağzınız da bakterilerle doludur ve çoğu zararsızdır. Normalde vücudun doğal savunmaları  günlük fırçalama ve diş ipi gibi iyi ağız bakımı, bu bakterileri kontrol altında tutabilir. Bununla birlikte, uygun ağız hijyeni  olmazsa  bakteriler diş çürüğü ve diş eti hastalığı gibi ağız hastalıklarına neden olabilecek seviyelere erişebilirler.

Ek olarak bazı ilaçlar ( dekonjestanlar, antihistaminikler, ağrı kesiciler, diüretikler , antidepresanlar ) tükürük akışını azaltabilir. Tükürük ağız dokularını , dişleri ve yiyecekleri  yıkar.  Ağızda bakterilerin ürettiği asitleri nötralize eder,  hastalığa yol açabilecek mikropiarın aşırı artışından korunmaya yardımcı olur.

Araştırmalar ağız bakterilerinin ve diş eti hastalığının ciddi bir şekli olan periodontitise  bağlı iltihaplanmanın ,  bazı hastalıklarda rol oynayabileceğini ileri sürmektedir.

Diş eti hastalığına neden olan bakteriler , vücuttaki tüm organlarımıza ulaşabilir ve çeşitli hastalıklara neden olabilir

Ağız sağlığınız aşağıdakileri de içeren çeşitli hastalıklara  katkıda bulunabilir:

-Endokardit.  Endokardit, kalbin iç astarının bir enfeksiyonudur (endokardiyum).  Endokardit, tipik olarak vücudunuzun başka bir bölümünden (örneğin ağız gibi) gelen bakteri veya diğer mikropların kan dolaşımına yayılarak kişinin kalbindeki hasarlı bölgelere yerleştiğinde  ortaya çıkar.

Sağlıksız dişler ve diş etleri , kalp hastalıklarına neden olabilir

-Gebelik ve doğum.  Periodontitis yani diş eti hastalıkları , erken doğum ve düşük doğum ağırlığı ile ilişkilendirilmiştir.

Belli bazı hastalıklar da  ağız sağlığını olumsuz etkileyebilir :

-Diyabet.  Diyabet vücudun enfeksiyona karşı direncini azaltır ve dişetlerini risk altına sokar.  Dişeti hastalığı diyabetli kişiler arasında daha sık ve şiddetli  görülmektedir. Araştırmalar, diş eti hastalığı olan kişilerin kan şekeri seviyelerini kontrol etmekte zorlandıklarını ve düzenli periodontal bakımın diyabet kontrolü geliştirdiğini göstermiştir.

-HIV / AIDS. Ağrılı diş eti yaraları gibi ağız sorunları HIV / AIDS’li insanlarda sık görülür.

-Osteoporoz.  Kemikleri zayıf ve kırılgan hale getiren osteoporoz, çene kemiği erimesi  ve diş kaybıyla bağlantılı olabilir. Osteoporoz tedavisinde kullanılan ilaçlar çene kemiklerinde küçük bir hasar riski taşımaktadır.

-Alzheimer hastalığı. Alzheimer hastalığının ilerlemesi durumunda  ağız sağlığının da  kötüleştiği görülür.

Genel sağlık ve  ağız sağlığı arasında ilişkili olabilecek diğer rahatsızlıklar arasında yeme bozuklukları , eklem romatizması , baş ve boyun kanseri  ve kuru ağıza neden olan bağışıklık sistemi bozukluğu olan Sjogren sendromu yer alır.

Ağız ve diş sağlığı ile genel sağlık arasındaki bu  bağlantılardan dolayı , herhangi bir ilacı alıp almadığınızı veya genel sağlık durumunuzda herhangi bir değişikliğiniz olup olmadığını diş hekiminize muayene olarak söyleyin , özellikle son zamanlarda herhangi bir hastalığınız varsa veya diyabet gibi kronik bir durumunuz varsa  dişhekiminize  düzenli olarak muayene olmayı ihmal etmeyin.

Kaynak : Mayo Klinik , ABD

391 views

Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.