Diş sağlığı ve ağız sağlığı , düzenli ağız bakımı yapılmazsa büyük ihtimalle bozulur. Diş estetiği , konuşma ve çiğneme kaybı ile sonuçlanabilecek sıkıntılar oluşabilir. Bu durumun önüne geçebilmek için kişiler ve dişhekimleri gerekli tedbirleri almalıdır. Ağız ve diş bakımı için kişisel olarak diş fırçalama ( diş fırçalama önerileri için tıklayınız ) , diş ipi kullanımı ( diş ipi ne zaman ve nasıl kullanılır tıklayınız ) , ağız bakım solüsyonları ile gargara yapılması söz konusudur. Toplumda bu anlamda yapılan en yaygın uygulama şüphesiz diş fırçalamak , kullanılan ana malzemeler de diş macunu ( diş macunu ne işe yarar tıklayınız ) ve diş fırçasıdır ( diş fırçası tarihi için tıklayınız ).


Diş macunu fırçalama sırasında temizliğin daha kolay ve etkili yapılabilmesi için kullanılır. Bununla beraber içine katılan aromalar ve katkı maddeleri ile ağızda hoş koku ve ferahlık sağlar, diş ve diş eti sağlığının korunmasına katkıda bulunur. Diş macunları hakkında daha detaylı bilgiye sitemizdeki ” diş macunu ne işe yarar ” başlıklı yazıdan ulaşılabilir.

Yapılan araştırmalar ilk diş macununu kullanımın eski mısırda m.ö. 3000 yıllarında olduğunu göstermiştir. Bu macunun öğütülmüş öküz toynakları, yumurta kabukları, pomza tozu ve kullanım anında katılan su içerdiği söylenmektedir. Eski Yunan ve Roma devrinde ezilmiş kemik, istiridye kabuğu ve bazı tatlandıcılar ile hazırlanan diş macunları olduğu da bilinmektedir. Çin ve Hindistan bölgesinde m.ö. 500’lü yıllarda da benzer macunlar ginseng, nane ve tuz ilave edilerek kullanılmıştır.
Günümüz macunları 1800’lü yılların başında kimyagerler tarafından hazırlanmaya başlanmıştır .



1873 yılında colgate , seri üretime geçen ilk firma olmuştur. Bu dönemlerde hâlâ diş macunları fazla miktarda aşıdırıcı maddeler içermekteydi.

Flor katkılı ilk diş macunu da 1914 yılında üretilmiştir. Aynı dönemlerde diş macunlarına katılan aşındırıcı katkı maddeleri de azaltılmıştır. 1950 ve 1960 yıllarında florürlü diş macunları standart hale gelmiştir.
Birçok farklı katkı maddesi içeren diş macunları 1980’li yıllardan sonra yaygınlaşmış ve günümüzdeki halini almıştır.
Not : Resimlerde görülen ürünler koleksiyonumuzda bulunan örneklerdir.
323 views