Laminate Porselen Diş Kaplama Nedir ?

Diş estetiği tedavisi denince lamina veya laminate porselen diş kaplama, konuya ilgi duyan insanların aklına ilk gelen tedavi yöntemlerindendir.

Laminate veya lamina porselen olarak bilinen diş kaplamaları oldukça ince şekilde hazırlanırlar

Latincede yaprak anlamına gelen lamina, dişlerin bazen hiç kesilmeden, bazen yalnızca ön yüzlerinin 0.3 ~ 0.7 mm civarında inceltilmesiyle uygulanan, hastanın sağlam diş dokusuna en az zarar veren ( inceltme yapılmazsa dişe hiç zarar vermez ) tekniktir.

Laminate porselen kaplama, diş veya dişlerin dış yüzeyine, yani görünen bölgeye, laboratuvarda istenen renk, boy ve şekilde hazırlanan porselen diş laminalarının yapıştırılması yöntemi olarak açıklanabilir.

 

Hastaların çoğunlukla estetik anlamda sorunlu olduğunu düşündüğü dişler, konuşma ve gülme sırasında görünen dişlerdir. Bu dişler alt ve üst çene ön bölgede yer alır ve laminate kaplama çoğunlukla bu bölgeye uygulanır.

Diş estetiği tedavisi amacıyla laminate porselen kaplama uygulanabilecek durumlar şöyle özetlenebilir.

Bleaching yani diş beyazlatma işlemi ile sonuç alınamayan aşırı derecede renkleşmiş diş veya dişlerde.

Renklenmiş dişlerin laminate porselen uygulamasıyla tedavi edilişi

Sağlıklı olmasına rağmen, anatomik olarak şekli bozuk olan, estetik görünümü sorunlu diş veya dişlerde.

Diastema olarak adlandırılan, dişler arasında bulunan seyrekliklerin kapatılmasında.

Boyu kısa ya da aşınarak kısalmış, kırılmış dişlerin tedavisinde.

Rengi ve yapısı bozulmuş çok sayıda eski dolguların bulunduğu ve estetik olarak kötü görünen dişlerde.

Hafif çapraşıklığı olan dişlerin düzeltilmesinde (ortodontik tedaviye alternatif olarak ).

Laminate porselen kaplama yapılması düşünülen hastanın, diş etlerinde tedaviye ya da estetik müdahaleye ihtiyaç yok ise iki ya da üç seansta uygulama tamamlanabilir. Birkaç gün aralıkla uygulanan tedavi seansları sonucu yaklaşık bir hafta içinde bitirilen laminate porselen kaplamalarla yeni bir gülümsemeye kavuşmak mümkündür.

Tedaviye başlamadan önce ağızdan dişler aşındırılmadan ölçü alınır. Alçıdan hazırlanan ağzın kopya modelinde deneme laminate kaplamalar yapılabilir. Ekonomik malzemeler ile yapılan bu taklit laminate kaplamalar ile, hasta yaklaşık olarak nasıl dişlere sahip olacağı hakkında fikir sahibi olur. Dişhekimi de tedavi planını netleştirir, daha estetik laminate kaplamalar için aşındırma ve inceltme gereken dişleri tespit eder.

Laminate porselen kaplamaların yapım aşamaları

Tedavinin ilk seansında başlangıç ölçüsü alınır, gerekli ise tespit edilen dişlerdeki ilgili bölgeler aşındırılır ve hassas bir ölçü materyali ile ölçü netleştirilir. Hekim gerekli gördüğü takdirde bir ara seans ile hazırlanan laminate kaplamaları prova eder. Laminate kaplamalar boy, şekil ve renk olarak ağızda kontrol edilir.

 

Dişhekimi ve hasta yapılan bu prova seansında hazırlanan orjinal laminaları beğenilerse, glaze denilen özel cilalama ve makyajlama işlemi yapılır. Son seans olarak laminalar dişlere yapıştırılır.

Bitmiş laminate porselen kaplamanın dişe yerleştirilmesi

464 views

Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.