Gingivitis Nedir ?

Gingivitis, basit ifadeyle dişeti iltihabı ve bir çeşit diş eti hastalığı olarak tanımlanabilir. Diş estetiği tedavisi yaptıracak kişiler için de engel teşkil eden bir hastalıktır. Düzenli olarak fırçalanmayan ve bakımı yapılmayan dişlerin üzerinde bulunan mikroorganizmaların, zamanla artarak yemek artıklarıyla birlikte plak oluşturması gingivitisin en önemli sebebidir.

Gingivitis özellikle diş ve diş eti sınırlarında yoğun olan kızarık ve kolay kanayabilen diş eti hastalığıdır.

Gingivitisin belirtileri temas edildiğinde ağrıyan ve acıyan kızarık, şiş diş etleridir. En önemli klinik bulgusu diş eti kanamasıdır. Kanama, objektif ve kolay tespit edilen bir bulgu olduğu için gingivitis teşhisi konulmasını kolaylaştırır. Diş etinde gingivitis rahatsızlığı olduğunda, normalde gülkurusu pembe renkte olan sıkı kıvamlı diş eti, kırmızı kanamalı bir renk almış ve yumuşak, hassas bir hale gelmiştir.
Tedavi yapılmayan durumlarda gingivitis ilerleyerek periodontitise dönüşebilir. Periodontitis sert dokulara ve kemiğe doğru yayılım gösterir. Diş eti çekilmesi, çene kemiği zayıflaması, buna bağlı olarak ileri dönemde dişlerin sallanması ve çekilmesine neden olabilir. Periodontitisin tedavisi, gingivitis tedavisinden çok daha zordur. Bu sebeple gingivitis bulgularından herhangi biriyle karşılaşan hastalar çok geç olmadan dişhekimine başvurmalıdır. Gingivitis günümüzde çözümü olan, kolay tedavi edilebilen bir hastalıktır.

Sağlıklı diş eti gül kurusu pembe renkte, dişler ve çene kemiklerine sıkıca bağlı halde, kızarık ve şiş olmayan şekilde görünür.

Doğru teşhis ile birlikte, biriken plağın ve varsa diş taşlarının uzaklaştırılması için diş temizliği, doğru fırçalama, gerekli durumlarda diş ipi ve ağız bakım gargaralarının kullanılmasıyla diş eti eski sağlığına kolaylıkla kavuşabilir.

602 views

One Comment

  1. Pingback: periodontitis

Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.