Estetik bir gülüşe sahip olmak için , diş estetiği ve diş eti estetiği tedavisi gerekli olabilmektedir. Bu konuda sağlıklı estetik dişler kadar, sağlıklı açık pembe renge sahip, üst dudak ve dişlerin arasında ve de dişlerin birleşim noktalarındaki kürdan boşluklarında uygun miktarda görünen diş eti de önemlidir. Bu sebeple güzel bir gülümsemenin ana öğelerinden olan estetik ve sağlıklı diş eti için yapılan tedaviler vardır. Diş estetiği tedavisi için de mutlak önem taşımaktadır
Diş eti estetiğine yönelik yapılan uygulamalar öncesinde diş etlerinin öncelikle mutlaka sağlıklı olması gerekir. Sağlıklı diş eti, açık pembe renkli, dişlere ve çene kemiğine sıkıca yapışık, portakal kabuğu yüzeyi gibi parlak ve pütürlüdür. Şiş, kızarık, kolay kanayabilen, dişler ve çene kemiği ile bağlantısı gevşemiş hastalıklı diş etlerinin, diş eti estetiği uygulamalarından önce tedavi edilmesi gerekir. Bu amaçla görünür alanda ve diş etlerinin altında oluşmuş diş taşları temizlenir, kişinin düzenli diş fırçalaması sağlanır, gerekirse diş ipi ve ağız bakım gargaraları kullanımı önerilir.
Estetik diş eti görünümü , gülme anında üst çenede öndeki orta iki dişin tepe noktalarından geçen hayali çizginin hafif şekilde dudağa dokunması olarak tarif edilebilir. Estetik görece bir kavramdır ve burada da farklı değerlendirmeler vardır. Gülümseme sırasında 1 ile 3 mm. arasında görülebilen dişeti miktarı hem dişhekimleri, hem de hastalar tarafından kabul edilebilmektedir.

Konuşma veya gülümseme sırasında bu seviyelerin üzerinde görünen diş etleri genellikle rahatsız edicidir. Bu durum diş eti gülümsemesi ( gummy smile ) olarak adlandırılır.
Diş eti estetiği tedavilerinde kullanılan başlıca yöntemler şöyle özetlenebilir :
*Gülümseme sırasında görünür miktarı fazla olmamakla beraber, sağlığı bozulmuş diş etlerinin iyileşmesini sağlamak, yani rejeneratif tedaviler. Bu uygulamalar, vücudun kendini yenileyebilme ve iyileştirebilme mekanizmalarının uyarılması ile sağlanır. Hastalıklı dokular uzaklaştırılır, yapay kemik tozları veya jelleri, ya da doku uyarıcı proteinlerle, dokuların oluşmasına yardımcı olunur.
*Gingivektomi diş etinde büyüme ile derin alanlardaki hastalıklı ve tekrar iyileşmesi mümkün olmayan diş etlerinin cerrahi olarak çıkarılması işlemidir.

*Gingivoplasti diş etinin gülme sırasında fazla göründüğü alanlarda yukarı kaldırılması ile konturlarının düzeltilerek, istenen form elde edilmesi için uygulanan yöntemdir. Son yıllarda diş eti manikürü olarak da adlandırılan gingivoplasti, cerrahi olarak veya dental lazer cihazları kullanılarak yapılabilir. Diş eti seviyesi normal sınırda olmakla beraber kişinin diş boyları kısa ise veya aşınma dolayısıyla zamanla kısalmışsa da uygulanabilir. Dişlerin ağızda görünen bölümü olan kron kısmının boyunu uzatma işlemidir. Diş etinden, yukarı doğru uygun miktarda bölüm lazer cihazı yardımıyla veya cerrahi olarak çıkarılır ve yeni baştan kemik şekillendirilir. Dişlerin daha uzun görünmesi sağlanır.

*Üst dudağın aşırı hareketliliği, gülme ve konuşma sırasında çok yukarı çıkmasına neden olabilir. Bu aşırı hareket botoks uygulaması ile sınırlanabilir. Botoks uygulanarak, üst dudağın yukarı doğru daha az hareket etmesi sağlanır ve gülme sırasında diş eti daha az görünür. Birkaç ay arayla yenilenmesi gerekebilir.
*Dişlerdeki çapraşıklıklar da düzensiz bir diş eti sınırına neden olur. Yanyana iki simetrik dişten, dışarı çıkık olan dişin diş eti daha yukarıda konumlanır. İçeride ve geride duran dişlerin etleri daha aşağıda ve gülerken daha çok görünür haldedir. Bu durumda ortodontik tedaviler ile dişler eşitlenir ve dolayısıyla diş eti estetiği sağlanır. Üst çene ön bölgenin çıkık ve aşağıda olması da gülerken diş etlerinin çok görünmesine sebep olur. Üst dudak kısa kalır, diş etlerini örtemez. Yine ortodontik tedavi ile tüm üst çene ön dişler daha yukarı alınarak diş etleri de normal konumuna yükseltilir.
Ortodonti tedavisi, gingivektomi, gingivoplasti, botoks ve rejeneratif tedavi başlıklarında kısaca bahsedilen bu tedavilerin her birinin detayı sayfalarca anlatılabilir. Hasta için uygun olan bir veya birkaçı, dişhekimi veya ilgili uzman dişhekimi tarafından tespit edilip uygulanabilir.
419 views