Ağız Kokusuna Karşı Alınabilecek Kişisel Önlemler

Ağız kokusu, sosyal hayatta oldukça fazla sıkıntı oluşturan bir durumdur. Bu rahatsızlık çevremizdeki insanlara sıkıntı verdiği gibi, genel sağlık açısından da birçok başka hastalığın habercisi olabileceğinden dikkate alınmalıdır. Ağız kokusu nedenleri, ilgili hekimler tarafından teşhis ve tedavi edilmelidir. Bunun yanında, kişisel olarak alınabilecek aşağıda yazılan önlemler de ağız kokusunun engellenmesi veya azaltılmasına katkıda bulunur.

* Diş fırçası, kıllarında deformasyon olduğunda, altı ay veya en geç yılda bir değiştirilmelidir.

* Dişler düzenli ve doğru şekilde, yeterli süre fırçalanmalıdır.

* Fırçalamadan sonra diş ipi kullanmak etkili ağız temizliğine yardımcı olur, böylece diş fırçası ile temizlenemeyen ara yüzeylerde yemek artıklarının kalması ve koku yapması önlenir
* Doğru ağız hijyeni için diş fırçalamanın yanı sıra mutlaka dil temizliği de yapılmalıdır. Dil üzerinde, özellikle dil sırtının arka bölgelerinde oluşan bakteriler ağız kokusuna neden olabilir. Dil yüzeyine yapışan bu bakterilere karşı, özel olarak tasarlanmış dil fırçalarını kullanmak etkili bir temizlik sağlar.

 

Dil yüzeyinin temizliği için özel olarak tasarlanmış dil fırçaları etkili temizlik sağlar.

* Su içmek, sağlığımızla ilgili her konuda olduğu gibi ağız kokusunu gidermede de gerçek bir kurtarıcıdır. Günde 2,5-3 litre su tüketmek, tükürük salgısının artmasını ve daha akışkan kıvamlı bir tükürük olmasını sağlar. Bol ve akışkan tükürük, fizyolojik olarak dişleri ve ağız dokularını daha rahat yıkayacağı için ağız kokusunu önlemeye yardımcı olur.
* Tarçın ağız içi bakterilere karşı etkilidir. Yiyecek ve içeceklerinize tarçın konulabilirse etkili olabilir. Tarçınlı şekersiz sakızlar da hem ağız kuruluğuna karşı hem de ağız kokusuna neden olan bakterilerle mücadelede fayda sağlayabilir.

* Yeme içmeyle ilgili tüm faaliyetlerin sona erdiği uyku öncesinde, dişlerin fırçalanması ağız hijyeninin olmazsa olmazıdır.


* Fırçalama ve diş ipi kullanımı yanında, alkolsüz ağız gargaralarını kullanmak da ağız kokusunu önlemede yardım olur.
* Sigara ve diğer tütün ürünleri de ağız kuruluğuna ve kokuya neden olur. Diş eti hastalıklarına zemin hazırlayarak ağız sağlığını bozar. Sigara tamamen hayatınızdan çıkarılmalıdır.

* Sabahları oluşan ağız kokusunun nedeni genellikle açlıktır. Ağız kokusuna karşı sabahları kahvaltı yapmayı ihmal etmeyin.

159 views

Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.