Diş estetiği tedavisi uygulamalarında en çok talep gören işlemlerden olan diş beyazlatma tedavisi (bleaching) ile ilgili en çok merak edilen konular beş maddede toplanabilir.
Dişlerin renk değiştirme nedenleri nedir ?
Başta sigara , çay ve kahve olmak üzere yiyecek ve içeceklerdeki boya katkıları başlıca nedenledir . Bu maddelerin ortak noktaları diş minesine tutunan kromojen olarak adlandırılan yoğun renk pigmentleri içermeleridir. Diş renklenmelerine , bazı antialerjik , antipsikotik ve yüksek tansiyon ilaçları da neden olabilir. Annenin gebelikte tetrasiklin ve doksisiklin gibi antibiyotikler kullanmasına maruz kalan küçük çocukların ilerleyen dönemlerinde ana dişlerinde renk değişikliği olabilir. Kemoterapi , baş ve boyun radyasyonu da dişleri koyulaştırabilir.
Dişlerin Beyazlaması nasıl gerçekleşir ?
Diş beyazlatma basit bir işlemdir. Beyazlatıcı ürünler iki diş beyazlatıcıdan (hidrojen peroksit veya karbamid peroksit) birini içerir. Bu ağartıcılar lekeleri daha küçük parçalara bölerek renkleri daha az konsantre hale getirir ve dişlerinizi daha beyaz ve parlak hale getirir.
Diş beyazlatma tüm bireylerde etkili midir ?
Tüm bireylerde etkili değildir. Bu nedenle diş beyazlatmaya karar vermeden önce diş hekiminizden yeterli bilgi almanız önemlidir. Örneğin, sarı dişler muhtemelen iyi bir şekilde beyazlarken, kahverengi dişler daha az , gri tonlu dişler hiç ağartılamayabilir. Beyazlatma, kaplamalar ve dolgular üzerinde etkili olmaz.
Diş beyazlatma seçenekleri Nelerdir ?
Beyazlatıcı diş macunları: Tüm diş macunları hafif aşındırıcı zımpara benzeri maddelerinin etkisi ile yüzey lekesinin giderilmesine yardımcı olur. Beyazlatma etkinliği sağlamak için düşük oranda kimyasal beyazlatıcı içeren diş macunları da vardır.
Klinikte yapılan diş beyazlatma : Diş hekimi, korumak için diş etlerine koruyucu bir tabaka örtücü uygular. Ağartıcı daha sonra firma önerisine baglı sürede dişlere uygulanır.
Evde yapılan diş beyazlatma: Peroksit içeren ve diş minesini ağartan beyazlatıcı, günlük jeller halinde gelir ve dişlerin ölçüsüne göre hazırlanan silikon bir plağa yerleştirilirler. Dişlere yapışan beyazlatıcı bir şeritler de kullanabilir. Evde kullanılan beyazlatma maddesinin konsantrasyonu, dişhekiminin ofiste kullanacağından daha düşüktür.
Diş beyazlatmanın yan etkileri var mıdır ?
Diş beyazlatıcıları kullanan bazı insanlar diş hassasiyetine maruz kalabilir. Beyazlatıcıdaki peroksit mine tabaksından dentin denilen yumuşak kata ulaşır ve dişinizin sinirini tahriş ederse bu gerçekleşir. Çoğu durumda hassasiyet geçer. Bu sürede tedaviye ara verilir , sonra tekrar başlanabilir. Beyazlatıcıların aşırı kullanımı da diş minesine veya diş etlerine zarar verebilir, bu nedenle talimatlar ve dişhekiminin önerileri doğru uygulanmalıdır.
Son olarak unutulmamalıdır ki sağlık ile ilgili tüm uygulamaların kontrollu bir şekilde yapılması gerekmektedir. Uygun olmayan koşullarda ve uzman olmayan kişilerce yapılacak müdahaleler yüksek oranda başarısızlıkla sonuçlanabileceği gibi ciddi komplikasyonlara da neden olabilir.
Diş beyazlatma ( bleaching ) dişhekimine yaptırılmalıdır.
Kaynak :
http://www.mouthhealthy.org/en/az-topics/w/whitening
156 views