Sigaranın Ağız ve Diş Sağlığına Etkileri

Diş estetiği tedavisi yaptıran kişilerin, tedavi sonrası kısa sürede problemler yaşamasının ana nedenlerinden biri sigara alışkanlığıdır. Sigaranın ağız ve diş sağlığına etkileri, yapılan bilimsel çalışmalarla ispatlanmış, toplum tarafından bilinmekte ve kabul edilmektedir.

Sağlıklı dişler, diş etleri ve ağız dokularında problemlere neden olan en önemli etkenlerden biri sigara alışkanlığıdır

Diş ve ağız dokularında oluşturduğu renklenmelerden dolayı estetik anlamdaki sorunların ötesinde, ağız sağlığı ve genel sağlığımız açısından da sigara kullanımı, hayati derecede ciddi hastalıklara sebep olan kötü bir alışkanlıktır.

Günümüzde zararları herkes tarafından bilinen sigara alışkanlığı konusunda Amerikan Dişhekimleri Birliğinin görüşleri şunlardır : 

“Sigara içmenin genel sağlık için kötü olduğu bilinmektedir, aynı şekilde  ağız sağlığına da zarar verir. Tütün ürünleri kötü ağız kokusuna neden olabilir, ancak bu sadece başlangıçtır. Sigara içmenin ve tüm tütün ürünlerinin diğer olası ağız sağlığı etkileri şunlardır: Lekeli dişler,  tat ve koku hissi azalması, diş çekimi veya başka ameliyat sonrası yavaş iyileşme,  kozmetik diş problemlerini düzeltmede zorluklar,  dişeti hastalığı, ağız kanseri . Sigarayı bırakma,  tütünle ilişkili sağlık sorunları riskini azaltmanın tek yoludur”. ( 1 )

Kanada Dişhekimleri Birliği de bu konuda şu açıklamaları yapmıştır : 

Tütün ürünlerinin olumsuz etkileri:  Diş etlerinde harabiyet ve çekilme, diş köklerinin açığa çıkması, nikotin bağımlılığı, azalmış koku ve tat duygusu, ağız kokusu, lekeli ve sararmış dişler, diş taşı  (kalkülüs) ve plak birikimi, sıcak ve soğuğa karşı artan diş hassasiyeti, diş çekimi ve ağızda yapılan diğer cerrahi işlemlerden sonra geç iyileşme, artan kalp atış hızı, olası solunum zorlukları, kronik öksürük.

Tütün ürünleri kullanımı ile oluşan risk faktörleri :  Ağız ve faringeal (boğaz) kanserleri, akciğer kanserleri  ve vücudun diğer kısımlarında oluşabilecek kanserler, kalp ve damar hastalıkları, felç, kronik bronşit, periodontitis ( diş eti  çekilmesi ve çene kemiklerinde erime sonucu dişlerde sallanma ile diş kayıpları ), diş çürüğü, erken yaşlanma, ağız yaraları veya iyileşmeyen lezyonlar (lökoplaki). ( 2 )

Ağız bölgesinde kanser oluşma riskini arttıran en önemli faktörlerden biri sigara alışkanlığıdır

Sigara ve ağız sağlığı ile ilgili Dünya Dişhekimleri Birliği (FDI)  raporundaki açıklamaların bir bölümü de aşağıdaki gibidir.

“Sigara kullanımı günümüzde en büyük halk sağlığı sorunlarından biridir. Her yıl 4.9 milyonun üzerinde ölüme neden olmaktadır . 2030’da, sigara kullanımında ciddi azalmalar olmadıkça, bu sayının 10 milyona kadar artacağı öngörülmektedir. Sigara kullanımının kalp krizi, kronik bronşit, kronik öksürük, astım, akciğer, boğaz, ağız, karın, böbrek ve mesane kanseri gibi ciddi hastalıkların ana etkenlerinden biri olduğu artık ispatlanmıştır”.

Sigara ve tütün ürünleri zamanla dişler ve diş etlerinde renklenme yapar. Diş eti çekilmesi ve çene kemiği zayıflamasına ( periodontitis ) neden olabilir. Akciğerler ve tüm iç organlarımız da dişler gibi sigaradan etkilenmektedir

“Bu yüzyılın üçüncü on yılında, sigara kullanımının dünyadaki en büyük ölüm nedeni olacağı , aids , sıtma, tüberküloz, anne ölümleri, otomobil kazaları, cinayet ve intiharlardan daha fazla ölüme sebep olacağı tahmin edilmektedir. Sigara kullanımının ağız boşluğu içindeki en önemli etkileri , ağız kanserleri ve kanser öncesi hastalıklar , dişeti ve ağız dokusu hastalıklarının şiddeti ve yaygınlığının artması , ağız yaralarının geç iyileşmesi olarak sayılabilir”.

Uluslarası sağlık kuruluşlarının bu konudaki görüşleri ve uyarıları benzer şekilde çok ciddi sağlık problemleri ve risklerini içermektedir. Yazımızda da aynı görüşlerin tekrar edilmesi, bu konunun önemini vurgulamak amacıyladır. Sigara alışkanlığı, diş ve ağız sağlığı ile genel vücut sağlığı üzerinde çok ciddi hastalıklara neden olabilecek kötü bir bağımlılıktır.

Kaynaklar :

1. Amerikan Dişhekimleri Birliği

2. Kanada Dişhekimleri Birliği

3. Dünya Dişhekimleri Birliği

 

342 views

One Comment

  1. Pingback: periodontitis

Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.