Sigara ve tütün ürünleri kullanımı alışkanlığı , bireyin genel ve ağız sağlığı üzerinde olumsuz etkilere sahiptir. Diş implantı tedavisi de dahil olmak üzere ağız boşluğunda gerçekleştirilen hemen hemen tüm tedavilerin sonucunu olumsuz yönde etkiler. Diş implantı ve sigara alışkanlığı arasıdaki olumsuzluklar şu maddelerde özetlenebilir.
*Diş İmplantlarının başarısızlık oranı, sigara içen bireylerde , sigara içmeyenlere göre daha fazladır ve bu oran sigara kullanımı ile doğru orantılı olarak artmaktadır.
*Sigara alışkanlığı olanlarda implant başarısızlığı, alt çene ile karşılaştırıldığında üst çenede daha fazladır .
*Sigara kullananlarda implantı tutan çene kemiğinde erime ve implantı saran kemik yüzeyinde iltihaplanma olasılığı , implant yerleşimi sonrasında daha fazladır.
*Üst çene arka dişler bölgesinde , sinüs içine yapay kemik jeli ilavesi ( sinüs lifting ) ile yerleştirilen implantların başarısı , sigara içenlerde iki kat daha azdır.
*Sigara kullananların implant başarısını artırmak için , implant yerleşiminden 1 hafta önce ve 2 ay sonrasına kadar alışkanlığı bırakması önerilir.

Sonuç olarak sigara kullanımı , implant başarısı için bir risk faktörü olmasına rağmen mutlak yapım engeli değildir . Sigara kullanan implant hastaları , implant tedavisi öncesi ve sonrasında bu konuda mutlak bilgilendirilmeli , sigarayı bırakmaları için teşvik edilmelidir.
Kaynak :
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3894084/
186 views