Covid 19 ve Diş Sağlığı

Covid 19 ve diş sağlığı ile ilgili çalışmalar gün geçtikçe artmakta, endişe verici sonuçlar açıklanmaktadır. Bilim insanları İngiltere’de yapmış oldukları yeni bir çalışmada, periodontitis adı verilen ileri diş eti hastalığına yakalanmış kişilerin Covid-19’dan nasıl etkilendiklerini araştırmışlardır. Bu çalışma sonucunda periodontitis olmuş kişilerin solunum cihazına ihtiyaç duyma ve hastalıktan dolayı ölüm olasılıkları dahil olmak üzere, koronavirüsten kaynaklanan komplikasyonlara maruz kalma ihtimalinin çok daha yüksek olduğu açıklanmıştır.

     500 vakadan fazla hastanın değerlendirildiği araştırmada, şiddetli diş eti hastalığı olanların Covid-19’dan ölüm olasılığının dokuz kat daha fazla olduğu açıklanmıştır. Bununla beraber ağız hastalığı olan kişiler Covid-19’a yakalanırsa solunum cihazına ihtiyaç duyma olasılığının yaklaşık beş kat daha fazla olduğu bildirilmektedir.

Diş eti hastalığı dünyada en sık görülen kronik rahatsızlıklardan biridir. İngiltere’de yetişkinlerin yaklaşık %90’ında hafif veya şiddetli diş eti hastalığı vardır.

     İngiltere Ağız Sağlığı Kurumuna göre diş eti hastalığı kolayca önlenebilir ve tedavi edilebilir bir rahatsızlıktır.

Kurumun yaptığı açıklamada ağız sağlığını korumanın virüsle mücadelede önemli bir rol oynayabileceği belirtilmekte ve şu ifadelere yer verilmektedir :

“Ağız sağlığını, özellikle sağlıklı diş etlerini koruyarak, koronavirüsün en ciddi komplikasyonlarının oluşma ihtimalini ciddi oranda sınırlayabilirsiniz. Tedavi edilmezse diş eti hastalığı apselere yol açabilir ve birkaç yıl içinde dişleri destekleyen kemik kaybedilebilir. Diş eti hastalığının ileri safhasında tedavi zorlaşır. Koronavirüs komplikasyonları ile bu yeni bağlantı göz önüne alındığında, erken müdahale ihtiyacı daha da artmaktadır.

Diş eti hastalığının ilk belirtisi diş fırçanızdaki veya fırçaladıktan sonra tükürdüğünüz diş macunundaki kandır. Ayrıca yemek yerken diş etleriniz kanayabilir ve ağzınızda kötü bir tat oluşabilir. Nefesiniz de rahatsız edici kötü koku olabilir”.

Ağız Sağlığı Kurumu, çok fazla insanın bunu görmezden geldiğini, İngilizlerin neredeyse beşte birinin (%19) kanayan bölgeyi fırçalamayı hemen bıraktığını ve neredeyse onda birinin (%8) fırçalamayı tamamen bıraktığını bildirmektedir.

Diş eti hastalığını uzak tutmanın en etkili yolu, dişlerin günde iki kez iki dakika florürlü diş macunu ile fırçalanması ve ayrıca her gün diş aralarının fırça veya diş ipi ile temizlenmesidir, ayrıca gargara kullanımının da katkısı olabilir. Düzenli olarak yaptırılacak diş hekimi kontrol muayeneleri de ihmal edilmemelidir.

Kaynaklar :

Oral Health Foundation

Journal of Clinical Periodontolgy

 

98 views

Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.