Diş çekimi birçok insanın hayatı boyunca bir veya birkaç defa yaşadığı oldukça korkulan cerrahi bir işlemdir. Diş çekimi sonrası öneriler, işlem sonrasını daha az sıkıntıyla geçirmek adına yararlı olacaktır. Bu amaçla sorulan belli başlı soruları ve cevaplarını, diş çekimi sonrası öneriler olarak şu şekilde özetleyebiliriz :

Diş çektirdim, ne yapmalıyım ?
Kişi olabildiği kadar az hareket etmeli ve dinlenmelidir. Herhangi bir kanamayı önlemek için baş vücudunuzdan yukarıda olmalıdır.
Hangi önlemleri almalıyım ?
Anestezi uyuşukluğu geçene kadar sıcak yiyeceklerden veya içeceklerden kaçınmalıdır. Sıcaklık hissedilemez ve ağız dokuları yanabilir, ayrıca uyuşukluk devam ettiği müddetçe yanak ve dili çiğnememek için dikkatli olmalıdır. Uykuda ilk gece mümkünse ekstra bir yastık kullanarak baş vücuttan daha yüksekte tutulmaya çalışılmalıdır.
Ağzımı yıkamalı mıyım?
Bölgeyi ilk 24 saat boyunca gerekmedikçe yıkamamaya çalışın. Soketin yani çekim boşluğunun iyileşmesine izin vermek önemlidir. Bu tarafta yiyerek ya da dilinizle zorlayarak kan pıhtılarına zarar vermemeye dikkat edilmelidir. Bu durum sokette oluşan pıhtıyı söker, enfeksiyon ihtimalini arttırır ve iyileşmeyi geciktirebilir.


Kaçınılması gereken başka bir şey var mı?
Kanı sulandırıp kanama ihtimalini arttırarak iyileşmeyi geciktirebileceğinden, en az 24 saat boyunca alkolden kaçınılmalıdır. Yiyecek ve içecekler ılık tüketilmeli, ağızın o kısmında çiğnemekten kaçınılmalıdır.
Ne zaman dişlerimi fırçalamalıyım?
Diş çekim bölgesini fırçalamamak kaydıyla ilk yemekle beraber dişler fırçalanabilir, yara temiz bir ortamda daha rahat iyileşir. Çekim yarasının etrafına fırça temas ettirmemek ve tekrar kanatmamak gereklidir.
Kanarsa ne yapmalıyım?
İlk gün için tükürüğü çok hafif pembeleştiren bir kanama olabilir. Birçok insan bu hafif kanamadan endişe duyar. Bu durum az miktarda kanın, fazla miktarda tükürük ile karışmasından ve çok görünmesinden kaynaklanmaktadır. Kanama fark ederseniz, suyla hafifçe gargara yapın, çekim bölgesine steril bir gazlı bez koyarak hafif basınç uygulayarak en az 15 dakika sabitçe ısırın. Bu amaçla çekim sonrası dişhekiminizden birkaç gazlı bez alabilirsiniz, fakat kanama yoksa veya çok hafif kanama varsa kullanmayın. Bu uygulamaya rağmen kanama bir iki saat sonra durmadıysa, dişhekiminize başvurun.
Ne zaman sigara içebilirim?
Bu sorunun öncelikli cevabı olarak sigarayı kesinlikle bırakmanızı öneririz.
Bununla beraber kan basıncınızı artıracak hiçbir şey yapmamanız önemlidir, çünkü bu daha fazla kanamaya yol açabilir. Diş çekiminden sonra olabildiğince uzun süre sigara içmemelisiniz, bu en azından diş çekildiği günün geri kalanı için olmalıdır.
Diş çekimi yarasının iyileşmesine yardım etmek için yapabileceğim bir şey var mı?
Farklı insanlarda diş çekiminden sonra farklı hızlarda iyileşme olur. Ağzınızı ve diş çekimi bölgesini olabildiğince temiz tutmak önemlidir. Diş çekim boşluğunun tüm yiyecek ve kalıntılardan arındırılmış olmasını sağlayın. İlk 24 saatten sonra hafif tuzlu su gargarası kullanılabilir. Bir çay bardağı ılık suya, bir çay kaşığı tuz karıştırılarak günde iki kez çekim soketinin etrafı çalkalanıp temizlenir ve iyileşmeye yardımcı olabilir. Bunu en az bir hafta boyunca ya da diş hekiminizin söylediği süre boyunca uygulayın. Sağlıklı bir beslenmeye devam etmek önemlidir.
Çekim yarası sızlıyor/ağrıyor, hangi ilacı almalıyım?
Diş çekimi bölgesinde genellikle ilk birkaç gün için bazı hassasiyetler olacaktır ve çoğu durumda rahatsızlığı hafifletmek için basit bir ağrı kesici yeterlidir. Baş ağrısını azaltmak için kullanılan bir ağrı kesici uygun günlük dozda yeterli olacaktır. Daima ilacın kullanım talimatlarına uyun, endişelendiğiniz her konuda önce doktorunuza danışın. Aspirin almayın, kan sulandırıcı etkisi vardır.
Kaçınılması gereken ilaçlar var mı?
Aspirin ve eşdeğer ilaçları kullanmamak önemlidir, kan sulandırıcı etkisinden dolayı kanamaya neden olabilir. Astım hastaları İbuprofen içerikli ağrı kesicilerden kaçınmalıdır. Ağrılar fazla ise ve daha güçlü bir ilaca ihtiyaç varsa dişhekiminize danışın.
Birkaç gün oldu, ağrı iyice arttı, ne olabilir?
Bazen çekim boşluğu iltihaplanabilir ve bu çok acı verici olabilir. Bu durumda diş çekimi soketinde çok az kan pıhtısı olur. Bazı durumlarda hiç kan pıhtısı olmayabilir. Çene kemiği açığa çıkar ve enfekte olur, bu durum diş ağrısından daha kötüdür. Pansuman ve enfeksiyonu rahatlatmak için bir antibiyotik tedavisi gerekir. Vakit kaybetmeden dişhekiminize başvurmalısız.

Dişhekiminin beni tekrar görmesi gerekecek mi?
Cerrahi olarak zor bir diş çekimi yapıldıysa veya gömülü bir diş ameliyatla çekildiyse, diş hekimi size bir kontrol randevusu verecektir. Bu randevu atılan dikiş varsa alınması veya sadece yara bölgesinin iyileşmesini kontrol amaçlı olabilir.
Kaynak : Oral Health Foundation
525 views