Diş estetiği tedavisi uygulamaları içinde , dişhekimi ve hasta açısından yapımı en rahat restorasyonlardan biri kompozit laminate veneer kaplamalardır. Genellikle tek seansta tamamlanabilen bu tedavi için yapılacak işlemler şu başlıklarda sıralanabilir.
Muayene ve kompozit laminate veneer yapımının uygunluğu : Ağız içi muayene ile kompozit laminate yapılabilirliğinin uygunluğu tespit edilir. Bu tedavinin yapılması için belirli şartlar vardır ( tıklayınız ). Bu şartların uygun olmadığı durumlarda tedavi başarısızlıkla sonuçlanabilir.
Yapılacak kompozit laminateler için uygun renk seçimi : Renk konusunda dişhekiminin yönlendirmesi önem arz etse de , hastanın da mutlaka onayı alınmalıdır. İşlem sonrasında oluşabilecek memnuniyetsizliklerin en önemli nedenlerinden biri yapılan restorasyonların renginin beğenilmemesidir.
Dişler üzerinde yapılması gereken aşındırma işlemleri ( preparasyon ) : Kompozit lamimate yapılacak diş veya dişlerde çürükler varsa temizlemir. Kompozit malzeme ile kapatılamayacak koyulukta renkli alanlar alınabilir. Yeni oluşturulması planlanan diş formlarına engel olabilecek çıkıntı ve uzunluktaki bölgeler düzeltilir.
İzolasyon ve diş ile kompozitin yapışmasını sağlayan bondingin uygulanması : İşlem yapılacak dişler yıkanarak ve temizlenerek , varsa üzerindeki lekelenmeler , aşındırma işlemi yapıldıysa diş ile çürük parçacıkları uzaklaştırılır. Dişlerin uygulama sırasında kontrolsüz şekilde ıslanmaması için pamuk rulolar veya bu iş için özel malzemelerle izolasyonu yapılır. Kimyasal pürüzlendirme ve arkasından diş ve dolgu malzemeyi birbirine bağlayan bonding adı verilen malzeme uygulanır. Yapılacak kompozit veneer restorasyonlar sadece ilgili dişe yapışmalıdır. Yandaki dişlere taşmasını ve yapışmasını engellemek için , işlem sonunda çıkarılmak üzere diş aralarına küçük şeffaf naylon yapraklar yerleştirilir.
Kompozit malzemenin uygulanması : Hazırlanmış diş yüzeyleri üzerine , uygun renkte seçilmiş kompozit materyalinin yerleştirilmesi işlemidir. Kompozitin , mat ve şeffaf olabilen çeşitlerinin , katmanlar halinde sırasıyla diş yüzeyine yerleştirilmesi , şekillendirilmesi ve uygun ışık kaynağı ile sertleştirilmesi sonucu işlem tamamlanır.
Kompozit laminate veneere son şeklinin verilmesi ve cilalama , parlatma : Kompozitin diş üzerinde uygun şekil verilerek ışıkla sertleştirilmesi sonrası , yapılmak istenen son düzeltmeler tur cihazı ile yapılır. Parlatma ve cilalama için kullanılan zımpara benzeri materyaller ve cila vernikleri uygulanması ile pürüzsüz ve parlak yüzeylere sahip kompozit laminate veneer kaplama uygulaması tamamlanmış olur.
211 views